BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Globális átok a rossz amerikai időjárás

Küszöbön álló éhséglázadásoktól, egészségügyi és humanitárius katasztrófától tartanak a szakértők, miután a rendkívüli aszály miatt rossz termést produkált a „világ kenyereskosara” az USA középnyugati része. A csökkenő amerikai élelmiszerexport a néhány évvel ezelőtti véres összecsapásokhoz vezethet.

A világ „élelmiszerkatasztrófa” felé tart, miután az Észak-Amerikát sújtó szárazság és a bioetanolgyártás kirívó mértékben emeli az élelmiszerárakat – figyelmezetetnek politikai elemzők világszerte. Az aggódó hangokból az Al-Dzsazíra arab hírportál közöl összeállítást.

A híroldal elemzésében rámutat: a közelmúltban számos országban vezetett zavargásokhoz az élelmiszer hiánya illetve magas ára. A 2007-ben kezdődött és a következő évben folytatódott élelmiszerár-robbanás során – mikor az árak történelmi léptékben mérve is hihetetlen emelkedésen mentek keresztül – egyebek mellett Bangladesben, Haitin, a Fülöp-szigeteken és Burkina Faso-ban is éhséglázadások törtek ki. Az elemzők szerint félő, hogy a drámaian visszaeső amerikai termelés miatt egyes országok csak nagyon kevés gabonát tudnak vásárolni, és a zavargások kiújulnak.

Az Egyesült Államok közép-nyugati részét – amelyet a hírportál elemzése a „világ kenyereskosarának” nevez – szinte felégette a szokatlan nyári hőség és szárazság. Yaneer Bar-Yam, a New England Complex Systems Institute elnöke az Al-Dzsazírának elmondta: mindez a 2008-as véres összecsapásokhoz hasonló megmozdulásokat fog eredményezni.

A világméretű nyári rendkívüli hőség és a szárazság okozta élelmiszerár-emelkedés ismét a föld leginkább rászoruló lakosait sújta – ezt már Paul Armstrong írja a CNN-en közölt elemzésében. Armstrong hivatkozik a Világbank egy nemrég publikált jelentésére, amely szerint az élelmiszerárak világszinten 10 százalékkal emelkedtek júliusban, miközben az olyan kulcsfontosságú termények, mint a kukorica és a szója 25 százalékkal drágultak, rekordot döntve ezzel.

Az egyes gabonafélék, különösen a kukorica exportjában világelsőnek számító Egyesült Államokat rendkívüli szárazság sújtja, ezért az ország a legnagyobb termeléscsökkenéssel néz szembe a harmincas évek óta. Eközben a mostoha időjárás Oroszország, Ukrajna és Kazahsztán búzatermelére gyakorolt negatív hatást.

A rossz időjárás eredményeképp a Világbank élelmiszerár-indexe – amely a nemzetközi kereskedelemben résztvevő főbb élelmiszeralapanyagok ellenértékét rögzíti – júliusban 6 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban, és 1 százalékkal meghaladta a legutóbbi csúcsot, a 2011 februári értéket is.

„Az élelmiszerárak emelkedése ismét komolyan fenyegeti több millió ember egészségét és jólétét” – mondta Jim Yong Kim, a Világbank-csoport elnöke.

Az elemzés a továbbiakban rámutat arra is: bár Afrikát tartják a leginkább rászoruló térségnek, a probléma számos országot érint a világ más régióiban is.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.