BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Merkel üzent Orbánnak is

Angela Merkel az egész EU előtt nyitott euróövezeti integrációt sürget

Az euróövezeti integráció elmélyítése során törekedni kell arra, hogy a folyamat nyitott legyen az övezet kívüli uniós tagországok előtt is - mondta Angela Merkel kedden Berlinben.

A német kancellár Fredrik Reinfeldt svéd miniszterelnökkel folytatott esti megbeszélése előtt tett nyilatkozatában hangsúlyozta: a közös fizetőeszközt használó uniós tagállamok között szoros költségvetési és gazdaságpolitikai együttműködésre van szükség, de a csütörtökön kezdődő uniós csúcstalálkozón nem születhetnek olyan döntések, amelyek "eleve kizárnának" más országokat. A reformokban valamennyi uniós tag számára "nyitott módszert kell alkalmazni" - mondta Angela Merkel. A német kancellár és a svéd miniszterelnök egyaránt kiemelte, hogy a tervezett bankunió kialakítása során a sebesség helyett a minőségre kell koncentrálni. A közös uniós bankfelügyeletet "inkább jól, mint gyorsan" kell felállítani - mondta Fredrik Reinfeldt, kiforratlannak nevezve az Európai Bizottság javaslatát, amely szerint az új intézménynek januártól kellene működnie.

Hozzátette: svéd szempontból az a legjelentősebb kérdés, hogy vészhelyzetben miként oszlanak meg a terhek. "Nagyon fontos, hogy ne terheljék a svéd adófizetőkre más országokban működő bankok veszteségét" - mondta a miniszterelnök. Megjegyezte: Svédországnak sem segített senki megoldani a kilencvenes évek bankválságát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.