BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Minden második ausztriai bevándorló magyar

Az osztrák WIFO Intézet friss elemzése szerint a 2011 májusi munkaerőpiaci nyitás óta összesen 29 493 állampolgár érkezett Ausztriába az uniós tagállamokból.

A Die Presse által idézett felmérés tanúsága szerint a legmagasabb bevándorlási arányt Bécs és térsége, valamint Alsó-Ausztria és Burgenland könyvelhette el. A 2004-ben csatlakozó uniós tagállamokból érkező munkavállalók aránya 0,9 százalékkal emelkedett országos szinten.

Az előző évhez képest egyértelműen Burgenland a nyertes a maga 3 százalékos emelkedésével. Ugyanakkor Stájerország, Karintia és Felső-Ausztria a bevándorlás terén az átlag alatt marad 0,7-0,5 százalék közötti növekedésével.

Az ausztriai munkaerőpiacon erőteljesen éreztette hatását a 2011 májusi nyitás, ugyanakkor a számok azt mutatják, hogy a bevándorló dolgozók nagy többség csak időszakos munkát végzett a szomszédban. 2011 májusa és 2012 áprilisa között összesen 77 510 uniós polgár vállalat munkát a sógoroknál. A bevándorlók számát tekintve egyértelműen Magyarország vezet: a vizsgált időszakban 32 685 magyar vállalat munkát Ausztriában, míg a második helyezett Szlovákia csak 16 790 dolgozót adott. A szomszédos államok közül a Csehországból áramlott át a legkevesebb, 5 000 dolgozó Ausztriába.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.