BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orbán vízumkönnyítést ígért Törökországnak

Felső szintű stratégiai tanácsot hoz létre Magyarország és Törökország - jelentette be Orbán Viktor a török miniszterelnökkel közös sajtótájékoztatóján. Közös energiaügyi munkacsoport is létrejön. 5 milliárd eurónyi kereskedelmi forgalmat szeretnének elérni a két ország közt 2015-re, ami a mostani forgalom megnégyszerezését jelentené - tette hozzá. Vannak ugyan akadályok, de ezeket Orbán ígérete szerint el fogják hárítani.

Orbán azt is elmondta: szeretnék, hogy a magyarok vízum nélkül utazhassanak Törökországba. Azt az igényt is kifejezte, hogy Magyarország vehessen részt a török katonai programban.

Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök arról beszélt: a jövőben főleg kulturális területen lehet még erősebb az együttműködés. 1,7 milliárd dolláros lett a két gazdaság közti forgalom tavaly, ami csökkenés 2011-hez képest - emlékeztetett. Köszönetet mondott, hogy Orbán a vízumszerzés könnyebbítését ígérte - ez azért meglepő, mert az EU-nak közös vízumpolitikája működik. Horvátországba ugyan korábban is be lehetett utazni személyi igazolvánnyal, ám erről megállapodás még az EU-csatlakozásunk előtt történt. Szerbia és Ukrajna felé pedig a kishatárforgalom működik, az Európai Bizottság engedélyével, ám ilyenre Törökországgal kapcsolatban nincs lehetőség. Törökország az EU-val folytat jelenleg is tárgyalást a vízumkönnyítésről.

A West Nabuccóban partnerek vagyunk - mondta Erdogan az energiaügyekről szólva. De hozzátette: a Nabucco a felfokozott izgalmat nem tudta valóra váltani.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.