BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megszólalt a NATO főtitkára: nem nézhetjük tétlenül a szíriai helyzetet

Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár szerint a nemzetközi közösség nem nézheti tétlenül a Szíriában történteket. Hétfői sajtótájékoztatóján a dán politikus azt is elmondta, hogy szerinte erről egyetértés van az észak-atlanti szövetségesek között.

A NATO-főtitkár úgy vélekedett, hogy a tagországok egyetértenek abban, hogy határozott reakcióra van szükség annak érdekében, hogy megakadályozzák a vegyi fegyverek jövőbeni alkalmazását, de arról még nem született döntés, hogy milyen válasz szülessen az augusztus 21-i, Damaszkusz környéki vegyi támadásra, amelyet megbocsáthatatlannak és szörnyűnek nevezett.

"Határozott véleményem, hogy a nemzetközi közösségnek lépnie kell, mert különben a világ minden diktátora úgy gondolhatja, hogy szabadon használhat vegyi fegyvereket" - hangsúlyozta Rasmussen, aki arra is kitért, hogy a NATO demokráciák szövetsége, a demokratikus döntéshozatal pedig időnként időigényes lehet, de ez semmi esetre sem jelenti azt, hogy a NATO gyenge volna csak azért, mert tagországai demokratikus úton igyekeznek döntést hozni.

Újságírók arról is faggatták a főtitkárt, hogy nem tartja-e aggasztónak azokat az interneten keringő információkat és felvételeket, amelyek azt sugallják, hogy a szíriai felkelők is rendelkezhetnek vegyi fegyverrel, és esetleg ők hajthatták végre a támadást. Rasmussen elmondta, hogy nem rendelkezik ilyen információval, a rendelkezésére álló bizonyítékok arra utalnak, hogy a vegyi fegyveres támadást a kormányerők hajtották végre.

"Nemcsak arról vagyok meggyőződve, hogy vegyi támadás történt, erről mindenki láthatta az elborzasztó felvételeket, hanem személy szerint arról is, hogy azért a szíriai rezsim a felelős" - jelentette ki Anders Fogh Rasmussen, aki kifejtette, hogy jó oka van annak, hogy a vegyi fegyvereket a civilizált világban betiltották, ezek ugyanis olyan "szörnyű és barbár" fegyverek, amelyeknek nincs helyük a XXI. században.

A NATO-főtitkára úgy vélekedett, hogy, ha a nemzetközi közösség válasza a Szíriában történtekre az lesz, hogy katonai akció indul, akkor a hadművelet gyors, rövid és célzott lesz.

A NATO dán főtitkára sajtótájékoztatóján azt is bejelentette, hogy a hétvégén Vilniusba utazik, ahol az uniós védelmi miniszterekkel is egyeztetni fog arról, hogyan működhet együtt a NATO és az Európai Unió.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.