BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már nem a Fradi a legnépszerűbb futballklub Magyarországon

Melyik futballklubnak szurkolnak a legtöbben Magyarországon? Nem, nem a Ferencvárosnak, hanem az UEFA felmérése szerint a Barcelonának. Európában több olyan ország is van, ahol nem az adott ország csapata a legnépszerűbb, hanem valamelyik európai topklub, mint például a Barcelonán kívül a Manchester United.

Magyarországon a Barcelona a legnépszerűbb labdarúgóklub – áll az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) hatodik benchmark felmérésében, melyben 18 ezer európai felnőtt állampolgárt kérdeztek arról, hogy melyik csapatnak szurkol. Korábban a Ferencváros számított a legnépszerűbb hazai klubnak, de az UEFA szerint az ország 15 százalékának már a Barcelona a kedvenc csapata.

Az, hogy nem hazai klub, hanem egy más országból való a legnépszerűbb nem egyedülálló eset Európában. A kontinensen Szlovéniában, Szlovákiában, Lengyelországban, Izraelben (az ázsiai ország az UEFA tagja), Makedóniában, Bosznia-Hercegovinában, Svájcban, Kazahsztánban és Finnországban is a katalán egyesület számít a legnépszerűbbnek. Szlovéniában a legmagasabb a Barcelona támogatottsága, 24 százalék, míg Finnországban 11 százalék, de így is megelőzik a hazai klubokat. Spanyolországban egyébként a Barcelona és a Real Madrid áll holtversenyben az élen, a szurkolók 33-33 százaléka, vagy a katalán, vagy a királyi klubnak szurkol.

Az angol Manchester United a másik olyan klub, amely más országban is a legnépszerűbbnek számít. Így Írországban, Izlandon, Norvégiában és Svédországban. Angliában is a Manchester Unitednek szurkolnak a legtöbben, az ország 15 százaléka. Írországban a megkérdezettek 27 százaléka, Izlandon 24 százaléka, Svédországban pedig például 9 százaléka vallotta magát Manchester United szurkolónak.

Egy adott országon belül a legerősebb szurkolói bázisa a Benficának van, mivel a portugálok 47 százaléka választotta a lisszaboni klubot. A Benficának van egyébként a világon a legnagyobb tagsága is, összesen 235 ezer fővel. A portugál klubban többek között futball, kosárlabda, kézilabda, kerékpár, rollerhoki, röplabda és asztalitenisz is van. A második legnépesebb tagsággal a német Bayern München, a harmadikkal pedig a Barcelona bír, míg a Manchester United a 4., az Arsenal pedig az 5. ezen a listán.

Egy országot tekintve a második legnagyobb szurkolói bázisa Romániában a Steaua Bukarestnek van 45 százalékkal, utána jön a Galatasaray Törökországban 37 százalékkal. Az Ajax a 4. ezen a listán Hollandiában 35 százalékkal, majd következik a már említett Real Madrid és Barcelona Spanyolországban 33-33 százalékkal.

Bulgáriában a Levszki Szófia (31 százalék), Olaszországban a Juventus (31 százalék), Ukrajnában a Sahtyar Donyeck (30 százalék), Szerbiában a Crvena Zvezda a legnépszerűbb klub. Cipruson az APOEL, Görögországban az Olimpiakosz, Belgiumban az Anderlecht, Horvátországban a Dinamo Zagreb, Oroszországban a Zenit Szentpétervár, Németországban pedig a Bayern München (a megkérdezettek 23 százaléka). Fehéroroszországban a BATE Boriszov, Ausztriában a Rapid Wien, Franciaországban a Paris Saint-Germain, Dániában az FC Köbenhavn, Csehországban a Sparta Prága. A legkisebb szurkolói bázissal Svédországban lehetett első egy klub a népszerűségi listán, mégpedig Svédországban 9 százalékkal a Manchester United.

Azt is felmérték, hogy melyik a kedvenc külföldi bajnokság egyes országokban. Európa 24 államában a spanyol élvonalat követik a legtöbben, míg az angol Premier League 10 országban a legnépszerűbb, 1 országban, Svájcban pedig a Bundesliga a kedvenc bajnokság. Magyarországon külföldi ligák közül a legtöbben a spanyol, majd az olasz, és végül az angol élvonalat nevezték meg a kedvenc bajnokságuknak.

Az UEFA felmérése mellett a pénzügyi adatok ismertetése mellett az is szerepelt, hogy legalább 163 millió ember ment mérkőzésre az európai bajnokságokban a 2012/13-as szezonban. Számszerűleg a legtöbb néző (380 meccsen) az angol Premier League-ben volt 13,6 millió nézővel, utána jön a német Bundesliga (306 meccs) 13 millió fővel, majd a spanyol élvonal (380 meccs) 10,7 millió nézővel. A negyedik egyébként az angol (a másodosztálynak megfelelő) Championship volt (552 meccs) 9,6 millió nézővel, amely így megelőzte az olasz (8,8 millió fő 379 meccsen) ) és a francia élvonalat is (7,3 millió fő 380 meccsen).

Az átlag nézőszám a német Bundesligában volt a legmagasabb 42624 fővel, utána az angol Premier League következik 35921 fővel, majd a spanyol élvonal jön 28237 fővel. A Bajnokok Ligája 76 mérkőzésének egyébként összesen 6,8 millió nézője volt, 31 928 fős átlaggal. Az Európa Liga 169 mérkőzését összesen 6,3 millióan látták, az átlag nézőszám 13230 volt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.