BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Havi egymillió: a világ legmagasabb minimálbéréről szavaz Svájc

Négyezer svájci frankos, vagyis közel egymillió forintos lehet a havi minimálbér Svájcban - erről tartanak ma népszavazást. Sehol a világon nincs olyan magas minimálbér, mint amit most bevezethetnek, ha a többség igennel voksol.

Svájc régóta híres arról is, hogy számtalan helyi vagy országos népszavazást tartanak első ránézésre nem túl jelentős kérdésekről, de abban szinte mindenki egyetért, hogy ez az egyik legjelentősebb népszavazásuk. A négyezer frankos minimálbér ellenzői azt állítják: egy ilyen lépés drasztikusan megnövelné a termelés költségeit, a pályakezdők pedig nehezebben találnának munkát, vagyis nőne a munkanélküliség. A nagyobb minimálbér támogatói azonban azt mondják: a havi egymillió forint körüli összegre szükség van ahhoz, hogy egy elfogadható életvitelt fenn tudjanak tartani.

Ez innen, Magyarországról persze legalábbis durva túlzásnak tűnhet, de nem szabad elfelejteni: a mindennapi élet költségei Svájcban sokkal magasabbak - sőt, mostanában épp a legnagyobb városokban egyre nőnek. Az igen-pártiak több olyan számítást mutattak be: Genfben és Zürichben a négyezer frankból nagyon kevés marad meg a dolgozók zsebében, ha az ételt, a rezsit és az egészségbiztosítást befizették, arról nem is szólva, ha még albérletük is van.

Svájcban jelenleg nincs minimálbér. Nyugat-Európában legutóbb Németország változtatott nagyot a saját bérezési rendszerén: 2017-től a kötelező legkisebb órabér 8,5 euró lesz.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.