BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Pentagon vezetője szerint jó szövetséges Románia

Chuck Hagel, a Pentagon vezetője hivatalos látogatáson vesz részt Romániában, amelynek során ellátogatott a konstancai kikötőbe is Mircea Dusa védelmi miniszterrel.

A Transindex beszámolója szerint a romániai-amerikai katonai együttműködés kapcsán azt mondta: „Értékelem a NATO-nak nyújtott támogatást. Az önök országa tanúbizonyságot tett arról, hogy megbízható szövetségese a NATO-nak. Büszke vagyok arra, hogy az Egyesült Államok szenátusának tagja lehettem akkor, amikor támogattuk Románia NATO-csatlakozását”.

Chuk Nagel kiemelte: országa értékeli Románia arra vonatkozó erőfeszítéseit, hogy biztosítsa a stabilitást a Fekete-tenger térségében. Az amerikai hadihajók jelenléte is ezt az erőfeszítést bizonyítja – tette hozzá. Az Egyesült Államok elégedett az afganisztáni katonai beavatkozással, a román katonák munkájával, s egyben a Mihail Kogălniceanu-i katonai támaszpont stratégiai fontosságát is méltatta.

A deveselui rakétapajzssal kapcsolatban azt nyilatkozta: 2015-től fog működni teljes egészében, ekkorra az egész ország a rakétaelhárító rendszer védelme alá kerül. Jelenleg Dél-Kelet Európa áll a rakétapajzs védelme alatt, ez Románia déli részét érinti. A rakétapajzs romániai elemeinek telepítéséről szóló egyezményt Teodor Baconschi román és Hillary Clinton amerikai külügyminiszter írta alá 2011-ben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.