BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kész a vizsgálat: miért zuhanhatott le a maláj gép?

A fekete dobozok adataiból arra lehet következtetni, hogy egy felrobbant rakéta repeszei által okozott erős nyomáscsökkenés miatt zuhant le a maláj utasszállító Kelet-Ukrajnában - közölte Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője az adatrögzítő berendezéseket vizsgáló szakértőkre hivatkozva.

A jelentés szerint számos rakétarepesz találta el a Boeing 777-est, és a nyomáscsökkenés "robbanásszerű", vagyis hirtelen volt. A szakértők megállapítása alátámasztja azt a feltételezést, hogy légvédelmi rakétával lőtték le a maláj gépet.

Kijev szerint a szakadárok lőtték le az utasszállítót egy Buk (NATO-kódnevén SA-11) típusú föld-levegő rakétarendszerrel. Az utóbbi napokban több olyan fotót, műholdas felvételt és szakadárok lehallgatott telefonbeszélgetéseit hozták ukrán kormányzati szervek nyilvánosságra, amelyek Kijev szerint bizonyítják, hogy a szakadárok rendelkeznek ilyen típusú rakétarendszerrel, és ők felelősek a 298 ember halálát okozó légi

Az amerikai hírszerzés előzetes értékelésében szintén arra jutott, hogy kelet-ukrajnai szakadárok által kilőtt rakéta találta el a maláj utasszállítót. Ukrán és amerikai feltételezések szerint a szakadárok tévedésből lőhették le a járatot, mert azt hiték, hogy az egy ukrán katonai gép.   

Liszenko közölte, hogy a "terrorellenes" erők betartják az ukrán elnök utasítását, és a gép lezuhanásának helyszíne körüli 40 kilométeres sugarú körben nem hajtanak végre hadműveleteket. Hozzátette ugyanakkor, az a céljuk, hogy körbevegyék a területet és kiszorítsák onnan a szakadárokat. A szóvivő ismételten a szakadárokat vádolta azzal, hogy miattuk nem jutnak el a helyszínre a gép katasztrófájának kivizsgálására érkezett külföldi szakértők. Korábban arról számolt be a szóvivő, hogy Donyeck megye keleti részén az ukrán katonák behatoltak Sahtarszk, Torez, Lutihine településekre és felszabadították Debalcevét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.