BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Repülőtragédia: az oroszok mindent tagadnak

Az orosz védelmi minisztérium pénteken cáfolta, hogy az orosz légvédelemnek és légierőnek köze lehetett volna a malajziai légitársaság Boeing-777-es utasszállító repülőgépének kelet-ukrajnai katasztrófájához.

Cáfolnak az oroszok: szerintük semmi közük nem volt a tegnap 295 utassal lelőtt repülő tragédiájához. "A különféle rágalmakkal kapcsolatban, amelyek az Oroszországi Föderáció fegyveres erőinek az Ukrajnával határos térségekben való tevékenységével kapcsolatban megjelentek, felelősséggel kijelentjük: július 17-én az Oroszországi Föderáció légvédelmének eszközei az adott körzetben nem tevékenykedtek. Az orosz légierő gépei a Donyeck megyével határos oroszországi területeken nem hajtottak végre repüléseket" - olvasható az orosz védelmi minisztérium sajtóosztályának közleményében, amelyet az Interfax idézett.

Ezeket az értesüléseket teljes mértékben megerősítik az objektív ellenőrzési eszközök - hangsúlyozta a moszkvai sajtóosztály.

"Felhívjuk a nemzetközi közösséget, hogy végezze el a légi szerencsétlenség gondos és a lehető legteljesebben nyilvános vizsgálatát" - hangsúlyozta közleményében az orosz védelmi minisztérium.

A The Wall Street Journal szerint az amerikai felderítés megerősítette, hogy a malajziai légitársaság Boeing 777-es, Donyeck felett szerencsétlenül járt utasszállító repülőgépét föld-levegő légvédelmi rakétával lőtték le. Az amerikai titkosszolgálatok egyelőre nem tudják megállapítani, hogy a kelet-ukrajnai konfliktusban részes felek melyike indította el a rakétát.

Az Ukrajna fölött lelőtt maláj gép roncsait ma a donyecki szeparatisták vizsgálják. Ők azt közölték: megtalálták a fekete dobozt, de Moszkvának adnák oda. A Reuters már arról számolt be, hogy Vlagyimir Putyin azt mondta, nem történt volna meg a katasztrófa, ha az ukrán kormány nem harcol a szeparatisták ellen. Az oroszok felelősségét a nem ukrán politikusok csak óvatosan emlegetik, elsőként az ausztrál miniszterelnök mondta azt: egyre több a bizonyíték, hogy Moszkva állhat a tragédia mögött.

Anton Herascsenko ukrán belügyminiszter-helyettes azt nyilatkozta, a tízezer méteres magasságban repülő gépet egy Buk föld-levegő légvédelmi rakétával lőtték le.

Folyamatosan zajlik az áldozatok azonosítása is. A legtöbben, 154-es hollandok. 45 maláj, 27 ausztrál és 12 indonéz volt a gépen, de brit, német, belga, fülöp-szigeteki és kanadai is van a már azonosított áldozatok közt. 41 áldozat személyazonosságát még nem sikerült beazonosítani.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.