BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb amerikai-uniós gazdasági szankciók Oroszország ellen

Az Egyesült Államok és az Európai Unió újabb gazdasági szankciókat léptetett életbe Oroszországgal szemben, arra való hivatkozással, hogy Moszkva a hír szerint támogatja az Ukrajnában harcoló szeparatistákat.

Az amerikai szankciók a fontosabb orosz bankokat, köztük a Gazprom bankot sújtják, továbbá védelmi és energiacégek ellen irányulnak, beleértve a Rosznyeftet és a Kalasnyikov konszernt. A BBC News washingtoni tudósítója szerint a legszembetűnőbb a legnagyobb orosz olajcég, a Rosznyeft ellen bevezetett szankció, amely a közelmúltban 1,5 milliárd dolláros szerződést írt alá a BP-vel.

Az Európai Unió ugyanakkor közölte, az általa elhatározott szankciók - a megcélzott cégekre és személyekre vonatkozó adatok - részleteit július végén jelenti be, de nyomban hozzátette, hogy a befektetési bankjai - igy az Európai Befektetési Bank (EIB) és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) - a jövőben nem finanszíroznak oroszországi  projekteket. Az N24 német hírtévé csütörtök reggeli jelentése szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök brazíliai látogatása során kijelentette: "A szankcióknak bumeráng-hatásuk van."

Ezek kétségtelenül zsákutcába viszik az Egyesült Államok és Oroszország között fennálló kapcsolatokat, és súlyos károkat okoznak majd. Ezenkívül hosszú távon ártanak majd az Egyesült Államok és polgárai érdekeinek". A RIA Novosztyi pedig Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettest idézte, aki szerint "arrogancia és cinizmus" : ez az a két szó, amely pontosan jellemzi az Oroszországgal szemben követett amerikai politikát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.