BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hidegháború a küszöbön

A ma esti, brüsszeli EU-csúcson újabb, de közvetve a saját gazdaságukat is sújtó szankciókkal fenyegethetik meg az európai vezetők Oroszországot az előzetes bejelentések szerint, jelenti a Reuters. Az új hidegháború talán az ukrajnai béke megteremtése felé viszi Moszkvát.

Az uniós vezetők ma este úgy dönthetnek Brüsszelben, hogy további nyomást gyakorolnak Oroszországra a Krím elcsatolása, az Ukrajna fölött lelőtt, polgári repülőgép, illetve a kelet-Ukrajnában folyó katona események támogatása, irányítása miatt.

Az Egyesült Királyság például szorgalmazza, hogy az uniós bankok állítsák le az oroszországi bankokkal lévő SWIFT ügyleteiket.  Ám ez a lépés, ahogyan az összes többi is, az oroszországi érintettekkel hasonló súllyal okozna kárt a szankciók által kijelölt európai vállalatokat, gazdaságokat is. A kölcsönös károkozás mellett további gond, hogy Oroszország maga is kereskedelmi korlátozásokkal válaszol az őt érő intézkedésekre. A legújabb, ilyen terve miatt például a magyarországi bortermelők eshetnek el jelentős exportbevételektől. Ráadásul, miközben a Nyugat – vele Magyarország - formálisan az orosz-ukrán viszály miatt dönt, ahogyan dönt, Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő minapi nyilatkozata szerint nem történik más, minthogy az USA Európával fizetteti meg az Oroszországgal folyó vitája árát.

Függetlenül attól, hogy egyet értünk-e a szakemberrel, tény, hogy egy Oroszországgal folyó kereskedelmi háborúban Európa sokkal többet veszíthet, mint a hasonló üzleti és más korlátozásokat bevezető, illetve az Európától határozottabb fellépést elváró USA.

A Reuters írása is azt hangsúlyozza, hogy a nagy európai gazdaságok igencsak aggódnak saját gazdaságaikért. Hozzátesszük, minderre éppen olyan időszakban kerül sok, amikor a földrész országai végre kikeverednek a 2008-ban indult gazdasági válságból, amely mellesleg éppen az amerikai ingatlan jelzáloghitel botrány talaján bontakozott ki.

Petro Porosenko ukrán elnök az uniós csúcs előtt közölte a találkozó résztvevőivel, hogy idegen katonák ezrei, és idegen tankok százai vannak Ukrajna területén. "Ukrajna katonai agresszió és terror tárgya" - jelentette ki.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.