BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Itt az újabb szankciók Oroszország ellen

Az Európai Unió betiltotta az adósságfinanszírozást három orosz cég: a Rosznyeft, a Transznyeft és a Gazprom részére - jelentette az Itar-TASZSZ pénteken reggel Brüsszelből. Az orosz cégek nevei megjelentek az EU hivatalos közleményében. Ugyanakkor 28 uniós tagország nagykövetei úgy döntöttek, hogy szeptember 12-től további szankciókat léptetnek életbe Oroszország ellen.

Az EU ugyanakkor korlátozásokat vezetett be a hitelek folyósításában éa befektetési szolgáltatások nyújtásában öt orosz bank, a Szberbank, a VTB, a Gazprobank, a Vnyesekonombank és a Roszszelhozbank felé. Az EU továbbá betiltotta adósságfinanszírozás szervezését három orosz védelmi gyártó cég részére, ezek az Uralvatgonzavod, az Oboronprom és a United Aircraft Corporation. Végül az EU további 24 személyt helyezett a feketelistára, ezzel a szankciókkal sújtott személyek száma 119-re nőtt.

A BBC News kommentárja szerint az újabb uniós szankciók célja nyomást gyakorolni Oroszországra az ukrán válságban játszott szerepéért. Az intézkedéseket azonban enyhíthetik, sőt meg is szüntethetik, ha Ukrajnában fennmarad a tűszünet.

Ugyanakkor a brit tévé idézte Vlagyimir Putyin elnök tanácsadóját, Andrej Beluszovot, aki a RIA Novosztyi-nak azt nyilatkozta, hogy ellenintézkedésként Oroszország korlátozhatja a gépkocsik és a könnyű ipari termékek importját az EU-ból.

Az újabb szankciók bevezetésének hírére Moszkvában a rubel gyengült és egy dollárért már 37,57 rubelt adtak. A rubel az euróval szemben is gyengült.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.