BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ügynökvád a román kampányban: fedett tiszt volt a miniszterelnök?

Traian Basescu román elnök tegnap este egy tévéinterjúban azt állította: Victor Ponta miniszterelnök, aki a novemberi választáson az elnökségre pályázik, titkosszolgálati tiszt volt. Állítólag Ponta 1997 és 2001 között a román külföldi hírszerző szolgálat (PSD) fedett tisztjeként tevékenykedett. Basescu szerint ez magyarázza az akkor államügyészként működő Ponta gyors felemelkedését.

"Ez nem bomba, ez a realitás, amelyet kész vagyok bebizonyítani” - mondta Basescu. A mostani elnök már hetekkel ezelőtt azt állította, hogy a 14 elnökjelölt között egy egykori fedett tiszt található. Ponta cáfolta, hogy őróla lehetne szó.

A vádja alátámasztására Basescu egy 2002-es kormányhatározatra hivatkozott, amely rögzíti a titoktartást az olyan titkosszolgálati munkatársak részére, akiknek a munkaviszonya már megszűnt. A jogszabályt később megszüntették, ám 2013 áprilisában ismét bevezették. Az újra bevezetést szerinte azért kezdeményezhették, hogy Ponta titkosszolgálati tevékenysége államtitok maradjon.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.