BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orbán Viktor: Azerbajdzsán mintaállam

Stratégiai partnerségi nyilatkozatot írt alá Orbán Viktor Ilham Alijevvel. A tárgyalás középpontjában a gázüzlet állt.

Magyarország és egész Európa stratégiai érdekének tartja Orbán Viktor miniszterelnök, hogy Közép-Európába is érkezzen azeri gáz. A kormányfő erről azután beszélt, hogy a Parlamentben tárgyalást folytatott a budapesti munkalátogatáson tartózkodó Ilham Alijev azeri elnökkel, akivel közös nyilatkozatot írt alá a két ország közötti stratégiai partnerségről.

Azerbajdzsán mintaállam - mondta Orbán Viktor, aki méltatta a mostani azeri elnök apját, a Szovjetunió felbomlása után a diktatúrát újra kiépítő Hejdar Alijevet is. Az ifjabb Alijev azzal válaszolt Orbánnak: "nem csak a gazdasági, hanem a politikai kapcsolataink is erősek".

Orbán Viktor sajtónyilatkozatában az energiapolitikáról szólva kifejtette: a jelenlegi szerződések csak azt garantálják, hogy az azeri energiahordozó Dél-Európába el fog jutni, így "a mi dolgunk az a következő években, hogy megteremtsük annak feltételeit, hogy az azeri gáz feljuthasson délről Közép-Európába is".

Ennek egyetlen módja szerinte az, ha az egymással szomszédos államok összekötik vezetékrendszereiket. A miniszterelnök ezért sürgette az Európai Unió tagországait egy közös energiapiac létrehozására, amelynek "első lépése nem lehet más, mint a szomszédos államok csőrendszereinek összekapcsolása".

Szijjártó Péter külügyminiszter a múlt héten járt Bakuban, akkor azt mondta: cél a kereskedelmi és befektetési kapcsolatok növelése

A miniszter az azeri baltás gyilkos kiadatásáról azt mondta, hogy “mi a nemzetközi jogi kérdéseket, valamint a kétoldalú gazdasági együttműködés kérdéseit mindig teljesen külön kezeljük egymástól, így ez most nem került szóba”.

A Freedom House szerint Azerbajdzsánban 1995 óta nem tartottak egyetlen szabad választást sem, legutóbb, a tavalyi választáson véletlenül egy nappal korábban eredményt hirdettek. Az Amnesty International szerint az azeri vezetés mindent elkövet, hogy kritikusait elhallgattassa. A Human Rights Watch pedig azt állítja: az országban büntetlenül maradnak a hatóságok által elkövetett kínzások.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.