BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ismét Blatter a FIFA elnöke

Nem halasztják el a FIFA elnökválasztását, Európa tiltakozása ellenére az afrikai és ázsiai szövetségek képviselői újra elnökké tehetik Sepp Blattert.

Cikkünk folyamatosan frissül.

Ma választ a FIFA kongresszusa elnököt - egyelőre úgy tűnik, a szervezet legnagyobb korrupciós botránya sem akadályozza meg Sepp Blattert abban, hogy nekivágjon az ötödik elnöki ciklusának. Az afrikai és ázsiai szövetségek képviselői szinte egységesen kiálltak Blatter mellett, így Európának nem sok beleszólása lehet az elnökválasztás végkimeletelébe. Minden tagországnak egy voksa van, így hiába hozza Európa és Dél-Amerika a sportsikereket, a voksolást Afrika, Ázsia, valamint Közép-Amerika fogja eldönteni.

Blatter tegnapi kongresszusi beszédében állította: neki semmi köze nincs a korrupciós ügyekhez. Sőt, arra hivatkozva is kérte a szövetségek támogatását, hogy harcolhasson a korruptak ellen.

Kérdés, mit lépnek az európaiak akkor, ha Blattert ismét újraválasztják. Michel Platini UEFA-elnök és szinte minden európai futballszövetség képviselője - így a magyar szavazatot leadó Csányi Sándor is - azt jelezte: nem kérnek Blatterből, a jordániai Ali bin al-Husszeint támogatják. Platini azonban ennél sokkal tovább ment: már arra is utalt, hogy ha Blatter marad, akkor az európai országok elhagyhatják a FIFA-t, vagyis már a 2018-as vb-n sem vennének részt. Blatter eközben épp egy Európát büntető javaslatot szeretne megszavaztatni: azt mondaná ki, hogy a 2026-os világbajnokság semmiképp ne lehessen ezen a kontinensen.

18:05 Csányi Sándor is szavazott  

Az MLSZ-elnök korábban már elárulta, ő Blatter ellen fog szavazni. Ázsia azonban nem támogatja a saját kontinenséről érkező jelöltet, a jordán herceget, csütörtökön erősítették meg, hogy Blatter mellett állnak - írja az Index.

18:24 Mindenki leadta a voksát

Zambia volt az utolsó a sorban. Ha valamelyik jelölt megkapta a szavazatok kétharmadát, nincs második forduló, ha nem, akkor jöhet a második kör - jelenti az Index.

19:03 Nincs döntés  

Ali bin al-Husszein 73, Sepp Blatter 133 szavazatot kapott, összesen 206 érvényes voks érkezett. Blatter kétharmadjához azonban 140 érvényes szavazat kellett volna, a második körben az nyer, akinek több szavazata van - jelenti a CNN.

19:24 Blatter nyert

Újabb négy évre Joseph Blatter lett a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke, mivel kihívója, Ali bin al-Husszein jordán herceg a választás második fordulója előtt visszalépett a szervezet Zürichben zajló 65. kongresszusán.

19:32

Sepp Blatter búcsúzóul annyit közölt: "Nem vagyok tökéletes, de együtt jó munkát fogunk végezni. Hajrá FIFA, Hajrá FIFA! Köszönöm"

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.