BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Börtönbe küldenék a menekülteket - Lázár: nincs kivándorlás Magyarországról

Fizet a kormány azoknak a földtulajdonosoknak, akiknek a földjein épül a kerítés a szerb határon.

A szokásoktól eltérően nem csütörtökön, hanem kedden tartotte meg Lázár János heti sajtótájékoztatóját. Az első tervekhez képest félórás csúszással kezdődő sajtótájékoztatón a most is zajló kormányülés témáiról beszélt a miniszter.

A kormány meghallgatta Pintér Sándor és Hende Csaba beszámolóját a határzárról - kezdte Lázár. A kormány azt valószínűsíti, hogy a korábban várt 150 ezer helyett akár 300 ezer illegális bevándorló is érkezhet Magyarországra. A korábbi hónapokban már több volt azoknak a száma, akik a Balkán felől érkeztek az EU-ba, mint ahányan a Földközi-tengeren - mondta.

A legrövidebb határidőn belül kell felállítani a 175 kilométeres határzárat a szerb határon. 980 ezer négyzetmétert vesznek igénybe, ez mintegy 100 hektár. A kormány két összeget fizet a magánkézben lévő földek tulajdonosoknak: egy egyszeri kártalanítás mellett használati díjat ajánlanak.

Kétfajta határzár létesül - jelentette be a miniszter. Egy a nehezen megközelíthető, mocsaras, korábban árvíz sújtotta területeken, egy pedig azokon, ahol könnyen átjárható a határ. Egy horgonyzott határzárat állítanak fel, amely másfél méterrel a föld alól indul, három méter magasra ér fel. Most a talajelőkészítés zajlik.

A kormány azt is tárgyalja, hogy a tiltott határátlépés hogyan lehet újra büntetőjogi kategória - közölte a miniszter. A határ szerb oldala felől láthatóan arra figyelmeztető táblákat helyeznek el, hogy aki illegálisan lépne be az országba, az börtönbe kerül. (Vagyis hiába épül a kerítés a magyar oldalon, a migráns már az előtt bűncselekményt követ el, hogy a kerítéshez érne.) "Mi régi vágású emberek vagyunk, azt szeretjük, hogy ha az ember bemegy valahová, akkor először kopogtat" - fogalmazott. "Ezek az emberek nem háborús övezetből jönnek, mert ahonnan jönnek, ott nincs háború" - mondta.

A miniszter szerint nem igaz, hogy egyedül Magyarország jelezte volna az EU-ból azt, hogy nem fogadnak be menekülteket. Az az ország, amely 20 vagy 30 menekültet fogadna, szerinte ugyanúgy nullát mondott, csak Magyarország őszinte volt - mondta.

Lázár János szerint annak, hogy Rogán Antal egyik szomszédjának cége készítheti a plakátokat, nincs köze a szomszédsághoz. A miniszter hosszan beszélt arról, hogy a saját szomszédja Hódmezővásárhelyen fogtechnikus, mégsem nyer kormányzati pályázatokon. Azt már Giró-Szász András tette ehhez hozzá: a költségvetés elfogadása után kevés idő volt arra, hogy tájékoztassák az embereket, milyen változások várnak rájuk a nyáron, ezért kellett sürgősen kiírni a pályázatot a plakátkampányra.

Ezzel együtt lekerült a napirendről a migránsok közfoglalkoztatása is - közölte a miniszter. Giró-Szász András annyiban pontosított: Bács-Kiskun és Csongrád megyében a határzárat építhetik közmunkások is, azt viszont már nem tervezik, hogy a migránsok ittlétének költségeit a közmunkájukkal fizettessék meg.

Lázár János szerint kivándorlás Magyarországról továbbra sincs, mert a külföldön munkát vállaló és a visszatérő fiatalok aránya megegyezik, ráadásul a pénzt hazaküldik ahelyett, hogy kint költenék el. Ráadásul ezzel az MSZP vezette kormány kampányolt az EU-csatlakozás népszavazása előtt, ezért nem lehet a Fideszre fogni - mondta.

A sajtótájékoztatón röviden szóba került Vida Ildikó távozása is. Mint mondta, Orbán Viktor nem fogadta el a NAV-elnök lemondását, mert a szakmai indoklásban nem értett egyet vele, azt azonban elfogadják, hogy az átalakításban nem kíván részt venni.

A dohánycégek többet fognak fizetni, "garantáljuk, hogy elvesszük a kedvüket attól, hogy bepereljenek minket" - mondta a miniszter. Ez a következő adóévtől lenne így.

Minden magyart meg fognak védeni, a titkosszolgálatot pedig azért hívják így, mert titkos - ezt mondta Lázár az ukrajnai botrányról.

Szóba került Andy Vajna nemzetbiztonsági átvilágítása is: mint Lázár elmondta, ő rendelte el úgy négy évvel ezelőtt, hogy Vajnát nem kell átvilágítani, mert az akkor rendelkezésére álló információk alapján ezt így látta indokoltnak. Most azért rendelte el mégis az átvilágítást, mert változott az ország biztonsági helyzete.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.