BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A kormány felhatalmazása nélkül építették a dupla kerítést a szerb határra

A nemzetbiztonsági kabinet döntött arról, hogy dupla kerítés épül, azonban ezt a kormány helyett nem tehette volna meg.

Elismerte a Honvédelmi Minisztérium, hogy a kormány felhatalmazása nélkül épített dupla kerítést a magyar–szerb határra, jelentősen megnövelve ezzel az ideiglenes határzár kivitelezésének költségét - írja a Népszabadság.

Egy MSZP-s írásbeli kérdésre válaszolva a Honvédelmi Minisztérium azt közölte: „Az ideiglenes határzár műszaki paramétereinek véglegesítésre a nemzetbiztonsági kabinet – a belügy- és a honvédelmi miniszter jelentésén alapuló – korlátozott terjesztésű, azaz minősített (titkos) döntésének megfelelően került sor."

A nemzetbiztonsági kabinet a kormány döntéseinek előkészítésére hivatott testület, döntési jogköre azonban nincs. Azaz nem hozhat a kormány kompetenciájába tartozó határozatokat, vagyis jogszerűen nem változtathatta volna meg a kerítés kormánydöntésben meghatározott műszaki tartalmát sem - emlékeztet a Népszabadság.

Miután a HM fontosnak tartotta leszögezni, hogy a honvédség csak kivitelező, az építtető a rendőrség, ezért az MSZP-s képviselő újabb levelében már Pintér Sándort kérdezte: ki adott utasítást a kerítés műszaki paramétereinek a megváltoztatására? A belügyminiszternek harminc napja van a válaszadásra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.