BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Átírták a menekülttörvényt

Döntöttek a parlamentben, nem csak a szegedi bíróság ítélkezhet a menekültügyekben.

Megszavazták a polgári és büntető ügyekben eljáró bíróságok illetékességét rendező törvényt - ez a javaslat bővíti a bíróságok hatáskörét a menekültügyben történő ítélkezésben. Az eredeti menekülttörvények benyújtásakor még csak a szerb határ volt leterhelve, most azonban már a horvát határhoz közeli bíróságok is ítélkezhetnének. A fő szabály szerint nem csak Szegeden, hanem Zalaegerszegen és Pécsett is ítélkezhetnek a bíróságok.

A határzárral kapcsolatos bűncselekményekben - például annak tiltott átlépése, megrongálása miatt - Baranyában és a Barcsi Járásbíróság illetékességi területén a Pécsi Járásbíróság, Zala és Somogy megyében pedig (a barcsi terület kivételével) a Zalaegerszegi Járásbíróság jár el. A törvényszéki hatáskörbe tartozó ügyeket ugyanilyen területi lebontásban a két megyeszékhely törvényszéke folytatja le. Ugyanígy a szegedi mellett Pécs és Zalaegerszeg közigazgatási és munkaügyi bíróságát is kijelölték menedékkérelmek elutasítására benyújtott fellebbezések elbírálására.

Galambos Dénes, az illetékes bizottság fideszes előadója azt mondta a délelőtti vitaindítójában: a bíróságok leterheltsége és az ügyek specialitása miatt különösen fontos pontosan tisztázni, hogy melyik bíróságok az illetékesek.

Az előterjesztők nevében Tuzson Bence közölte: a bizottsági módosítók, amelyeket ma tárgyalnak, csupán technikai jellegűek, így azokat támogatják a javaslat benyújtói is. Az ellenzéki képviselők szerint ami most történik, az nem idő- és válságálló: ahogy Schiffer András (LMP) mondta, semmi garancia nincs arra, hogy a törvény működőképes lesz akkor, ha Szlovénia vagy Románia felől jönnének menekültek, netán ha Ukrajnából indulnának meg menekültek tömegesen. Tuzson erre azt válaszolta: "nincs ez a rendszer felkészülve arra, hogy ha holnap megjelenik valahol egy nagy terhelés, akkor azt a bírósági rendszer azonnal el tudja látni." Az ellenzékből a Jobbik a válsághelyzetre hivatkozva megszavazza a javaslatot, bár ők is azt gondolják, hogy nem jó ilyen általános szabályokkal rendezni a helyzetet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.