BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Közel 145 ezer ember közül 300 kapott menekültstátuszt

Csaknem 145 ezer menedékjog iránti kérelmet regisztráltak januártól augusztus végéig az idén, közülük alig több, mint 300 kapott menekültstátuszt – közölte a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal a Népszabadsággal. Januárban és februárban Koszovóból mintegy 25 ezren érkeztek, később azonban megváltozott a tendencia, így az esztendő első nyolc hónapjában ötvenezer szír, negyvenezer afgán, 13 és fél ezer pakisztáni, valamint hétezer iraki folyamodott menekültstátusért.

Ez utóbbi négy állam polgárai az összes kérelmezőnek a nyolcvan százalékát teszik ki, ráadásul még nincs vége, a szírek csaknem harmada az utóbbi két hétben jött.

A hivatal augusztus végéig 67 ezer ügyben döntött – ebből 15 ezer a tavalyi hátralék volt –, de alig több mint kétezer esetben született érdemi, nagyrészt elutasító határozat, míg a többi eljárást megszüntették, mert a menekülőnek nyoma veszett.

A rendőrségi statisztikák szerint már több mint 170 ezer határsértővel szemben intézkedtek, és közülük a visszafogadási egyezmények alapján július végéig mindössze négyezret toloncoltak vissza. Miután a befogadó állomásokon három-négyezernél többen nemigen vannak, igen sokan vélhetően nyugatra távoztak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.