BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Németek kulcsszerepben a menekültvitában

Angela Merkelé lesz lassan a legfontosabb szerep az európai politikusok közül a menekültválságban is. A német kancellár toleranciájának azonban nemcsak politikai, hanem gazdasági magyarázata is lehet.

Brüsszelbe várják holnap a magyar miniszterelnököt: Orbán Viktor a menekültválságról tárgyal Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság első emberével és Donald Tuskkal, a tagországok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnökével. Egy nappal később a visegrádi négyek kormányfői vitatják meg a helyzetet, amellyel kapcsolatban mindeddig csak a problémák látszanak világosan, a megoldások alig körvonalazódnak.

Az elmúlt napokban rengeteg bírálat érte az európai uniós intézményeket és a német kormányt is amiatt, hogy lassan és nem elég hatékonyan reagál a krízisre. Brüsszelt Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter többször bírálta, mondván, „túl kevést pénzt” vagy „szinte semmilyen segítséget” nem nyújt Magyarországnak. A bizottság budapesti képviselete tegnap szokatlan közleményben reagált a bírálatokra, kiemelve, hogy Brüsszel a többi tagországhoz hasonlóan Magyarországot is aktívan támogatja. Szűcs Tamás, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője megerősítette, hogy Jean-Claude Juncker szeptember 9-én további konkrét jogalkotási javaslatokról beszél.

Angela Merkel is érezhetően aktívabb az elmúlt napokban. A német kancellár, akit korábban saját koalíciós partnere is tétlenséggel vádolt, tegnap arról beszélt, nem Németország felelős a Magyarországon kialakult helyzetért. Bécs és Budapest is a jogi helyzet tisztázását kéri Berlintől, miután a németek jelezték, fogadják a vonattal érkező bevándorlókat. Ezt követően alakultak ki tömegjelenetek a budapesti Keleti pályaudvaron, ahol a hatóságok egy időre le is zárták a csarnokot. A pályaudvar előtti téren több ezer bevándorló tüntetett Németország segítségét kérve és Angela Merkel nevét skandálva.

A német hatóságok már a múlt héten jelezték, hogy a Szíriából érkezők esetében nem mérlegelik, hol regisztrálták őket, elindítják a menekült-
eljárást. A Magyarországon ragadt bevándorlók legtöbbje is Németországot tekinti célpontjának. Berlin toleranciájának egyszerű gazdasági magyarázata is van. Mint azt a Spiegel összeállításában kiemeli: Európa legerősebb gazdaságában a munkaképes korúak száma a mostani 45 millióról 2030-ra 36 millió főre eshet vissza, az utánpótlást pedig elsősorban külföldiek biztosíthatják. Rövid távon is érezhető azonban a kereslet: amíg 2010 júliusában még 391 ezer volt a betöltetlen álláshelyek száma, öt évvel később már 589 ezer munkahelyet kínáltak. Mindezt úgy, hogy az elmúlt négy évben csaknem egymillió semmilyen képzettséget nem igénylő állást teremtettek a német gazdaságban a külföldieknek.

A bevándorlás nem számít új dolognak a németeknél: a letelepülők száma már a hatvanas években elérte az egymilliót. Más kérdés, hogy az ország még mindig nem rendelkezik hatékony szabályozással ezen a téren – hasonlóan az EU többi országához. A munkaerőpiacon az egyik fő akadályt például az jelenti, hogy a német nyelvet jobbára nem ismerő külföldiek csak akkor vehetnek részt az állam által támogatott nyelvtanfolyamon, ha tartózkodási engedéllyel rendelkeznek, a menekültek azonban nem tartoznak ebbe a körbe.

A kormány kiállása persze nem jelenti azt, hogy az országban ne lennének feszültségek a menekültáradat miatt. A szövetségi bevándorlási hivatal a múlt héten közzétett sokkoló számai – az év végéig 800 ezer bevándorló fogadásával számolnak a tavalyi tízezer után – is felhívták a figyelmet a probléma súlyosságára, ám a friss közvélemény-kutatási adatok azt mutatják, hogy a németek hatvan százaléka szerint az ország elbírja az érkező nagyszámú menekültet.

Ülés Bécsben

Rendkívüli ülésen tárgyalt a menekültügyről az osztrák parlament. A parlamenti ülésen az embercsempészek elleni szigorúbb fellépésről volt szó, valamint arról a törvénytervezetről, amely lehetővé tenné, hogy az állam is dönthessen a tartományokban létesített szükségközpontok kijelöléséről. Az embercsempészekkel szembeni előzetes tíz fő szállítása esetén rendelhető el, ezt módosítanák háromra. Werner Faymann kancellár elmondta: nem szabad az uniónak odáig eljutnia, hogy falakat és őrtornyokat húz fel. Az ülésen megemlékeztek az osztrák A4-es autópályán történt múlt csütörtöki tragédiáról.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.