BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orbán: ez a vasfüggöny értünk van, nem ellenünk

Elképzelhető, hogy a horvátországi határon is kerítést kell emelni - mondta a miniszterelnök.

Ha össze kell hasonlítani a vasfüggönyt és a jelenlegi helyzetet, akkor azt kell mondanunk, hogy a mostani vasfüggöny nem ellenünk, hanem értünk van - így fogalmazott a miniszterelnök a brüsszeli sajtótájékoztatóján. Azt is hozzátette: nem akarunk együtt élni nagy számú muszlim közösséggel, ők már voltak itt 150 évig.

Blöffnek nevezte a Die Welt információját brüsszeli sajtóértekezletén Orbán Viktor miniszterelnök arról, hogy az Európai Bizottság 54 ezer menekültet telepítene át Magyarországról az Európai Unió más tagállamaiba. A kormányfő szerint brüsszeli tárgyalásain erre vonatkozóan semmilyen szám nem hangzott el.

A Financial Times úgy értesült: Jean-Claude Juncker azt fogja javasolni, hogy Magyarország is kerüljön be az olyan országok közé, ahonnan más tagállamokba helyeznének el menekülteket. Az FT szerint Juncker új tervet készít, ebben azt is javasolná, hogy 160 ezer menekültet osszanak szét az EU-tagállamok közt. A Die Welt EU-s forrásokra hivatkozva arról írt: az Európai Bizottság 54 ezer menekültet telepítene át Magyarországról az unió más tagállamaiba. Az eddig kiszivárgott információk szerint Görögországból 66 400, Magyarországról 54 ezer, Olaszországból 39 600 menekültet küldenének tovább.

Minden olyan magatartás, ami azt az illúziót kelti az ide indulást fontolgatók körében, hogy Európában befogadják őket, rossz - mondta a miniszterelnök. Ilyen szerinte a kvótarendszer terve is.

Ha az embercsempészek a magyar-horvát határon át fogják vezetni a bevándorlókat, akkor elképzelhető, hogy a horvátországi határon is kerítést kell emelni - mondta Orbán.

A miniszterelnök szerint egyre nő azoknak a migránsoknak a száma, akik nem háború sújtotta területekről jönnek. (Ezután a mondat után az Index összeszámolta: a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal év elejétől augusztus 25-ig 133 585 menedékjog iránti kérelmet regisztrált, a menekültek 80 százaléka Szíriából, Afganisztánból, Irakból, vagy Pakisztánból érkezett - ezek közül egyedül Pakisztánban nem folyik háború.) Ha tovább folytatjuk az eddigi politikát, akkor tízmilliók fognak jönni - fogalmazott.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.