BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Óriási földrengés után cunami-veszély Chilében és térségében

Rendkívül erős, a Richter-skála szerinti 8,3-as földrengés rázta meg Chilét helyi idő szerint szerda este. Legalább öten meghaltak, egymillió embert evakuálni kellett – írja a CNN.

Az első rengésre, melyet több utórengés követett, az épületek megremegtek, az emberek az utcákra futottak Santiago de Chilében. Az erős földmozgás a teljes chilei partszakaszt, Perut és a Hawaii szigeteket is, de még a rengés epicentrumától mintegy 1400 kilométerre lévő argentin fővárosban, Buenos Airesben is érezni lehetett.

A Egyesült Államok földtani intézetének mérései szerint a földrengés epicentruma 46 kilométerrel Illapel várostól, 25 kilométer mélyen volt. A part menti területeket evakuálták és cunami riadót adtak ki. A figyelmeztetés kiterjed Hawaiira és Kaliforniára is, ahol a lakosságot arra kérték a hatóságok, hogy maradjanak minél távolabb a partoktól.

Los Angeles, Orange és San Diego megyékben szintén strand- és kikötőtilalom van az erős áramlatok miatt, de ezeken a területeken nem valószínű, hogy a tenger elönti a szárazföldet - írja a CNN.

Chile a világ egyik leginkább földrengésveszélyes országa, 1960-ban ott történt minden idők legerősebb, a Richter-skála szerinti 9,5-ös földmozgása is. 2010-ben egy 8,8-as erősségű rengés és az azt követő szökőár több mint 500 ember halálát okozta, és 220 ezer lakóházat pusztított el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.