BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az új kanadai miniszterelnök leállítja az Iszlám Állam elleni légicsapásokat

Justin Trudeau megválasztott kanadai miniszterelnök közölte Barack Obama amerikai elnökkel, hogy a kanadai harci repülőgépek befejezik az Iszlám Állam elleni légicsapásokat Irakban és Szíriában.

Trudeau újságíróknak Ottawában elmondta, hogy az amerikai elnökkel folytatott telefonbeszélgetése során hangsúlyozta: Kanada továbbra is tagja marad az Iszlám Állam elleni koalíciónak, és kiveszi részét az iraki erők kiképzéséből, valamint a térségbeli humanitárius erőfeszítésekből.

Stephen Harper leköszönő kanadai kormányfő hat CF-18-as vadászbombázót vezényelt az Iszlám Államot Irakban és Szíriában támadó koalíció kötelékébe.

Trudeau kijelentette, a győzelméhez gratuláló Obama megértően viszonyult ahhoz, hogy betartja választási ígéretét és véget vet Kanada harci küldetésének.

A leendő kanadai miniszterelnök elkötelezte magát a két észak-amerikai ország kapcsolatainak javítása mellett. A hosszadalmas amerikai engedélyeztetési eljárásban elakadt, az albertai olajmezőktől a Mexikói-öböl finomítóiig kiépítendő Keystone XL csővezeték sorsáról ugyanakkor a két vezető eszmecseréje során nem esett szó.

Justin Trudeau készséget mutatott a klímaváltozással kapcsolatos amerikai álláspont támogatásra, valamint Kanadának a környezetvédelmi ügyekben való fokozottabb szerepvállalására.

A két vezető szót ejtett a 12 ország által aláírt, ratifikálásra váró Csendes-óceáni Partnerségről (TPP) is. A Fehér Ház tájékoztatása szerint Obama és Trudeau egyetértettek abban, hogy érvényt kell szerezni az egyezményben foglalt magas követelményeknek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.