BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem vacsorázik az iráni elnök együtt a franciával, összevesztek a menün

Hasszan Rohani és Francois Hollande ugyan leülnek tárgyalni egymással, a stábjaik azonban arról nem tudtak megegyezni, hogy mi legyen az asztalon. A franciák óvakodnak bármiféle egyházi befolyástól, az irániaknek viszont nem volt elég a felajánlás, hogy alkoholmentes lesz a vacsora.

Hasszan Rohani iráni elnök nem fog együtt vacsorázni francia kollégájával - a két elnök stábja a menün tudott összeveszni.

A francia RTL szerint az irániak az iszlám előírásainak megfelelő halal menüt kértek, ez azonban nagyon nem tetszett Francois Hollande munkatársainak - a francia politikában hagyományosan kényesen figyelnek arra, hogy az államot elválasszák bármiféle egyházi befolyástól, legyen szó akármelyik vallásról. A franciák ezért egy egyszerű alkoholmentes menüt kínáltak kompromisszumként, ami viszont az iráni diplomatáknak nem volt megfelelő, mivel túl "olcsó".

Hollande és Rohani így is találkozni fognak, de csak egy négyszemközti beszélgetésük lesz jövő kedden, ételek nélkül. A francia elnöki hivatal nem kommentálta az információkat.

Rohani először utazik elnökként Európába. A tervei szerint találkozni fog Matteo Renzi olasz miniszterelnökkel, és Ferenc pápával is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.