BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb EU-s eljárás fenyegeti a magyar kormányt a menekültügy miatt

Még az év vége előtt kötelezettségszegési eljárás indulhat Magyarország ellen a menekültügyi törvények miatt.

Még az idén kötelezettségszegési eljárást indíthat az Európai Bizottság Magyarország ellen a júliusban és szeptemberben életbe lépett menekültügyi és határrendészeti törvénymódosítások miatt – tudta meg a Népszabadság.

A lap úgy értesült: Brüsszel elégedetlen a kifogásaira adott magyar válaszokkal, ezért még ebben a hónapban úgy dönthet, hogy hivatalos figyelmeztető levelet küld a magyar kormánynak, és ezzel kezdetét veheti a kötelezettségszegési eljárás.

A Népszabadsgás szerint főként a menekült gyerekekkel való bánásmód miatt neheztel Brüsszel.

Vera Jourová igazságügyekért felelős biztos szerdán az Európai Parlament Magyarországról rendezett vitájában arról beszélt, hogy a menekültügyi és határrendészeti törvénymódosításokkal kapcsolatban emelt bizottsági kifogásokra november 5-én érkezett meg a magyar kormány válasza, de az nem oszlatta el az aggodalmakat.

A Bizottság őszi, 12 oldalas levele hat ponton vélte aggályosnak – és az EU-jogszabályokkal való megfelelés tekintetében megkérdőjelezhetőnek – a magyar törvénymódosításokat. Kifogásolta többek között a magyar–szerb határon beérkező menedékkérelmek szinte rendszerszerű elutasítását, a határátlépés büntetőjogi szankcionálását, a határátkelők bezárását, a hadseregnek biztosított határrendészeti hatásköröket, és hiányolta az elutasító menekültügyi döntések hatékony jogorvoslatát. Súlyos aggályok merülnek fel a gyerekek jogainak tiszteletben tartása terén is – fogalmazott a levél, külön megemlítve, hogy a törvénymódosítások nem rendelkeznek a gyerekeket megillető különleges bánásmódról a menekültügyi eljárás során.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.