BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orbán új védelmi vonalat építene ki Európának

Bulgáriát fel kell venni a schengeni övezetbe, Macedóniát pedig meg kell erősíteni - nyilatkozta a miniszterelnök.

Európa új védelmi vonalát Görögország északi határánál kell kiépíteni - sürgette Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

A kormányfő 2016 döntő kérdésének nevezte azt, hogy rájönnek-e végre Európában: nem elég lassítani, hanem meg kell állítani a bevándorlást.

Orbán Viktor szerint Bulgáriát fel kell venni a schengeni övezetbe, Macedóniát pedig meg kell erősíteni az észak-görög védvonal kiépítéséhez.

Orbán az európai uniós alapszerződés módosításának szükségességéről is beszélt. Szerinte a "brüsszelizmus" lopakodó hatáskörelvonás a nemzetállamoktól. Ha ugyanis ma felüti a fejét egy probléma az EU-ban, az első reflex az, hogy "azonnal európai megoldás kell, és vonjuk el a hatásköröket" a tagállamoktól - fogalmazott. Ezt a "brüsszelizmust" nem lehet orvosolni alapszerződés-módosítás nélkül - tette hozzá

A rádióinterjúban szó volt Orbán Viktor szerdai lengyelországi tárgyalásáról is. Ezzel kapcsolatban a kormányfő kijelentette: Magyarország sosem fog támogatni Lengyelország elleni uniós szankciókat. "Több tiszteletet a lengyeleknek, mert megérdemlik" - hangoztatta.

A miniszterelnök arról is beszélt, arra számít, hogy nemzeti ügy lesz a kormány otthonteremtési programjából. Hozzátette, az otthonteremtésben további lépéseket kell tenni a közfoglalkoztatottak irányában, ezen dolgoznak. A szabályok szerint a csokot igénylőknek azt is igazolniuk kell, hogy rendes munkájuk van, vagyis legalább a házaspár egyik tagja rendelkezik minimum kétéves folyamatos egészségbiztosítással, amiben legfeljebb 15 napnyi megszakítás lehet. Az igénylés előtti utolsó 180 napra még szigorúbb előírások vonatkoznak, nem fogadják el annak a kérelmét, akinek álláskeresési támogatásból, szakképző iskolai tanulmányokból, esetleg közmunkából származik biztosítása.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.