BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mezőgazdasági kára lett a bevándorlók miatt? - Igényelhető a támogatás

Március elsejétől nyújtható be a bevándorlók okozta mezőgazdasági kár kompenzálására igényelhető támogatás a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH), amelynek keretében a kormány mintegy 100 millió forintos kártérítést ad a gazdáknak. A kormány nemrégiben Fazekas Sándor mezőgazdasági minisztert bízta meg, hogy dolgozza ki a menekülő embertömeg által a déli országhatárnál okozott mezőgazdasági károk kompenzálására irányuló támogatási konstrukciót.

A támogatásra olyan kárt szenvedett mezőgazdasági termelő jogosult, aki nyilatkozik arról, hogy a mezőgazdasági kárát illegális bevándorló okozta rendelkezik a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara által foglalkoztatott falugazdász igazolásával is. A támogatás szántóföld esetében legfeljebb 15 ezer, ültetvények vagy szántóföldi és egyéb zöldségfélék, fóliás vagy üvegházi termesztés esetében legfeljebb 30 ezer forint lehet hektáronként.

A rendelet szerint, ha a  benyújtott támogatási kérelmekben foglalt összes jogos igény meghaladja a 100 milliós keretösszeget, akkor a  mezőgazdasági termelő részére legfeljebb megállapítható támogatás összege a  túllépés mértékével arányosan csökken. Vagyis ha túl sokan igénylik a támogatást, akkor a fenti, egy hektárra vetített támogatási összeg alacsonyabb lehet.

A rendkívüli dotáció Európai Unió működéséről szóló mezőgazdasági ágazatban nyújtott csekély összegű (de minimis) támogatásokra való alkalmazásáról szóló bizottsági rendelet alapján érkezik majd meg a gazdákhoz. A de minimis anyagilag korlátozott, de céljaiban viszonylag szabad lehetőséget ad az unió tagállamainak arra, hogy a gazdasági élet szereplőit egy bizonyos szintig támogassák. A tipikusan elemi károkra, átmeneti piaci zavarokra gyorsan odaítélhető de minimis támogatás ugyanakkor nem akkora összegű, amely alkalmas lenne a gazdasági élet viszonyainak átalakítására, és nem torzítja a versenyt. Az uniós szabályoknak megfelelően a de minimis támogatás az egyéni termelők részére legfeljebb 15 ezer euró lehet két év alatt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.