BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orbán: Budapesten baj van

Az egészségügyről és a mezőgazdaságról is kérdezik a miniszterelnököt ma.

Eljött az a hét, amikor Orbán Viktornak válaszolnia kell a hozzá beadott azonnali kérdésekre. Az MSZP-s Legény Zsolt azt kérdezte a kormányfőtől: mi a szándéka a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatallal, ami kapcsán "veszekednek a miniszterek". Orbán egy mondatban elintézte a választ: az MVH jövőjéről jelenleg vita folyik.

A jobbikos Lukács László György arról kérdezte Orbán Viktort: szerinte valóban 21. századi körülmények vannak az egészségügyben? A vidéki kórházakban gyakran az 1950-es évek színvonala uralkodik, az egészségügyi dolgozók alulfizetettek, a kórházi fertőzésekben pedig többen halnak meg, mint autóbalesetben - sorolta. A miniszterelnök azt válaszolta neki: kevés olyan öt évet fog találni, amikor 40 százalékkal nő az egészségügyre szánt pénz, a várólistákat pedig a felére csökkentették. A vidéki kórházakban szerinte már 21. századi körülmények fogadják a betegeket, azonban Budapesten baj van, ezért új sürgősségi centrumokat és kórházat terveznek.

Schiffer András (LMP) arról kérdezte Orbánt: miért folytatják még mindig az EU és az USA közti szabadkereskedelmi tárgyalásokat? Szerinte ez a nemzeti szuverenitásunk elsődleges kérdése. Orbán azt válaszolta neki: csak olyan megállapodást lesz értelme aláírni, ami nem sérti a magyar érdekeket.

Tóbiás József volt az első, aki a népszavazás témáját hozta fel Orbánnak: mint mondta, az emberek többsége szeretne népszavazást a vasárnapi zárva tartásról is, az a kérdés viszont még mindig nyitva maradt szerinte, hogy a kormány, a rendőrség, az ügyészség miért nem lépett fel a múlt heti atrocitás miatt. A miniszterelnök erre a kérdésre is elintézte hamar a választ: mint mondta, az MSZP kérdését befogadták a választási bizottságnál.

Mitől gazdagodik a miniszterelnök úr környezete? - ez már Vona Gábor azonnali kérdésének címe volt. A Jobbik-elnök azt ajánlotta: Habony Árpád, Mészáros Lőrinc és Andy Vajna meggazdagodásáról állítsanak fel egy vizsgálóbizottságot a Jobbik vezetésével, cserébe a Fidesz elnöklésével felállhatna egy másik vizsgálóbizottság, amely a Jobbik orosz finanszírozását nézhetné át. A kormányfő azt válaszolta neki: "már rájöttem, hogy nem a politika érdekli önt, hanem a pénz, és a politikából csak az, ahol pénz van".

Az LMP-s Ikotity István arra emlékeztette Orbánt: a kormányfő még a télen azt válaszolta neki, hogy nem váltják le Farkas Flóriánt, amíg valami hibát rá nem bizonyítanak. Most megvan a hiba - mondta. Orbán szerint nincs olyan szándéka, hogy kirúgja Farkast. "Úgy látom, ön utazik Farkas Flóriánra. Ez csak őt erősíti" - mondta.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.