BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Alkotmánysértő lehet a tanárok sztrájkja - üzente a kormány

Újra az oktatásügy az egyik legfontosabb parlamenti téma. A képviselők három órán át kérdezték ma a kormányt.

Már a héten újra elkészülhet a törvény a nemzeti otthonteremtési közösségekről: miután az eredeti javaslatot Áder János visszaküldte a parlamentnek, a képviselők holnap már el is fogadhatják az átírt javaslatot.

Az oktatásügy újra fontos téma a parlamentben. Már az első napirend előtti felszólalásban is arról beszélt az LMP-s Ikotity István, hogy "a kormány belekényszeríti a pedagógusokat a polgári engedetlenségbe", a sztrájktörvény valójában sztrájkellenes törvény, az oktatásban bejelentett átalakítások pedig szerinte csak látszatintézkedések. Völner Pál államtitkár válaszában azt mondta: "arról, hogy mennyiben van korlátozva a sztrájkjog, tudomásul kell venni, hogy itt gyerekekről van szó", a tanárok tiltakozása pedig a sztrájktörvénybe vagy az Alaptörvénybe is ütközhet.

Az MSZP-s Szakács László a Quaestor-ügyet hozta elő: arról beszélt, hogyan kerülhetett közpénz a megbukott brókercéghez, és ez hogyan juthatott vissza az államhoz. Magyar Levente államtitkár szerint tanácstalanság uralkodhat a baloldalon, ha ezt a témát találják most fontosnak, de szerinte maradéktalanul jogszerű volt az, hogy a Magyar Nemzeti Kereskedőház - ami, mint mondta, nem a Külügyminisztérium háttérintézménye, hanem egy többségi állami tulajdonú vállalat, amit a minisztérium felügyel - állampapírokat tartott a Quaestornál.

A KDNP-ből Soltész Miklós a baloldalt szidta egy sort napirend előtt: szerinte "a baloldal most az emberi jogok mögé bújva segíti Európa megszállását", most pedig a menekültkvótát akarja ráerőltetni Európára. Magyarország mégis betartja a Dublini Egyezményt - ezt már a fideszes Németh Zsolt mondta. Arra is kérte az ellenzéket: segítsenek megadni a kétharmados többséget az alkotmánymódosításhoz, hogy szigorúbb szabályokat vezethessenek be a terrorveszély idején. A jobbikos Mirkóczki Ádám pedig arról beszélt, hogy a magyarországi roma integrációra a legnagyobb fenyegetést Farkas Flórián és a többi roma vezető jelenti.

A ma délután a kormány kérdezéséről szólt: előbb két órán át interpellációkat tesznek fel a képviselők, majd jöhet az azonnali kérdések órája.

A jobbikos Staudt Gábor a letelepedési kötvényekről interpellált: szerinte átláthatatlan, offshore közvetítő cégek nyernek nagyot ezeken, azt pedig nem lehet kideríteni, hogy pontosan mekkora a nyereségük. Dömötör Csaba államtitkár azt válaszolta: a legfontosabb az, hogy ez a program pénzt hoz az országba és egy fillér közpénzt sem visz el. A nemzetközi gyakorlat az, hogy közvetítő cégekre bízzák a megvalósítást, az árakat pedig a piac határozza meg - mondta.

Semmit nem jelent az adott szó? - ezt kérdezte az LMP-s Schmuck Erzsébet Lázár Jánostól. Mint mondta, nem a háttérintézmények bezárását és leépítéseket ígért a kormány a kormánytisztviselőknek, hanem közszolgálati életpályamodellt. Lázár azt válaszolta neki: hamarosan indul az egyeztetés a javaslatról, amely létrehozza az állami tisztviselői kart. Egyszerre zajlik a bürokráciacsökkentés és a rosszul kereső munkavállalók fizetésének növelése - közölte.

Schmuck Erzsébet a költségvetés rendeleti átírásáról is feltett egy interpellációt. "A Fidesz már a saját képviselőiben sem bízik" - mondta a képviselő, aki arra is kitért: nem az a miniszter adta be ezt a javaslatot, akinek a feladata a gazdasággal foglalkozni. Tállai András azt válaszolta neki: nem rendelet készül, hanem kormányhatározat. A források felhasználásáról így gyorsabban dönthet a kormány, így el lehet indítani akár hamarabb is közbeszerzést - mondta. "Az meg teljes képtelenség, hogy az átláthatóság csorbul, hiszen kimondja a kormányhatározat, hogy mire költik a pénzt" - folytatta.

Az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó az M4-es autópálya ügyéről interpellált. Szerinte az Orbán-Simicska háború a kelet-magyarországiakat érintette legrosszabbul, a magyar kisvállalkozók szenvedték el a legnagyobb kárt. Tasó László államtitkár válaszában az EU-ra hivatkozott, mint ami miatt le kellett állítani az építkezést, és újra megígérte: 2018-ra elkészül a gyorsforgalmi út Szzolnokig.

Az este a holnapi szavazásokra készítenek elő javaslatokat. Néhány nemzetközi szerződés és megemlékezés előkészítésének megtárgyalása után az Erzsébet-programot érintő törvényekről vitáznak, majd jöhet a tao- és a sporttörvény vitája. Ezután a magáncsődbe jelentkezésre adott újabb haladékról, a Pakssal kapcsolatos törvénymódosításról, az uniós vámjogról, az államháztartási törvényről, végül pedig a földgázellátási törvényről tartják meg a vitát.

Az MSZP-s Szakács László a Quaestor-ügyet hozta elő: arról beszélt, hogyan kerülhetett közpénz a megbukott brókercéghez, és ez hogyan juthatott vissza az államhoz. Magyar Levente államtitkár szerint tanácstalanság uralkodhat a baloldalon, ha ezt a témát találják most fontosnak, de szerinte maradéktalanul jogszerű volt az, hogy a Magyar Nemzeti Kereskedőház - ami, mint mondta, nem a Külügyminisztérium háttérintézménye, hanem egy többségi állami tulajdonú vállalat, amit a minisztérium felügyel - állampapírokat tartott a Quaestornál.

A KDNP-ből Soltész Miklós a baloldalt szidta egy sort napirend előtt: szerinte "a baloldal most az emberi jogok mögé bújva segíti Európa megszállását", most pedig a menekültkvótát akarja ráerőltetni Európára. Magyarország mégis betartja a Dublini Egyezményt - ezt már a fideszes Németh Zsolt mondta. Arra is kérte az ellenzéket: segítsenek megadni a kétharmados többséget az alkotmánymódosításhoz, hogy szigorúbb szabályokat vezethessenek be a terrorveszély idején. A jobbikos Mirkóczki Ádám pedig arról beszélt, hogy a magyarországi roma integrációra a legnagyobb fenyegetést Farkas Flórián és a többi roma vezető jelenti. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.