BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az államtitkár a Horn-kormányt vádolja a választási iroda botránya miatt

A kormány kérdezése a mai parlamenti ülés egyetlen témája - két és fél órán át kell válaszolni a képviselők kérdéseire.

A Horn-kormány idején meghozott szabályozás az oka annak, hogy botrány lehetett a Nemzeti Választási Irodánál - ezt válaszolta a Parlamentben Völner Pál államtitkár az MSZP-nek. A szocialista Harangozó Tamásnak válaszolva - aki szerint Kubatov Gábor lemondására volna szükség a választási irodánál lévő káosz után - az államtitkár arról beszélt: meg kell szüntetni azt a kitételt a választási törvényben, amely szerint nem lehet egyszerre két, ugyanolyan kérdésben beadott népszavazási kezdeményezést vizsgálni (ezt a részt egyébként a Fidesz néhány évvel ezelőtt írta bele a mostani törvénybe, 1998-ban még egy sokkal megengedőbb törvényszöveget fogadtak el).

A mai parlamenti ülés egyetlen fontos témája a kormány kérdezése volt: előbb másfél órán át a kérdések, majd további egy órán át az azonnali kérdések jöhettek. Előtte, a napirend előtti felszólalásokban szóba került már az oktatásügy is: a jobbikos Dúró Dóra beszélt arról, hogy a kormány és a Klik nem folytat érdemi párbeszédet - neki válaszolva mondta azt Palkovics László államtitkár, hogy "azok a folyamatok, amelyek 2010 óta az oktatást jellemzik, pontosan azt erősítik, hogy az oktatás nem szerencsejáték". Németh Szilárd (Fidesz) is az iskolai tiltakozásokról beszélt: szerinte "a felnőttek nem használhatják fegyverként a gyermekeket olyan kérdésben, amelyeket ők nem láthatnak át (…) ugyanis a gyermek a törvény szerint is kiskorú, nem teljesen jogképes, így nem láthatja át ezeket a kérdéseket, csak jópofáskodva elköteleződhet."

A jobbikos Z. Kárpát Dániel azt kérdezte a kormánytól: kiket toloncolhatnak vissza Magyarországra? Dömötör Csaba államtitkár arról beszélt a válaszában, a kormány célja elérni, hogy senkit ne toloncolhassanak vissza. Az MSZP-ből Tukacs István arról kérdezett: mit tennének az ellen, hogy Kelet-Magyarországon egyre kevesebb mentős és ügyeletes orvos jut a betegekre? Ónodi-Szűcs Zoltán államtitkár azt válaszolta: valóban van olyan kistérség, amely két orvos helyett csak egyet alkalmazna, de 40 ezer fő alatt elég egy orvos és egy ápolónő ügyeleti ellátásra, az alapellátásban pedig 40 százalékkal nőttek a források. "a valakinek olyan ellátásra van szüksége, amely meghaladja az alapellátás szolgáltatásait, a mentősök nyilván majd segítenek" - tette hozzá.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.