BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Határozottabb lépéseket sürget az ENSZ - fokozódik az El NiÑo hatása

Mintegy 60 millió ember élelmiszer-ellátását, megélhetését és egészségét veszélyezteti az El NiÑo időjárási jelenség pusztító hatása, amely a döntéshozók, segélyszervezetek és a privát szféra határozottabb és koordináltabb fellépése nélkül nehezen kezelhető - figyelmeztet az ENSZ.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), a Nemzetközi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap (IFAD), az ENSZ Humanitárius Ügyekért felelős Koordinációs Hivatala (OCHA) és a Világélelmezési Program (WFP) képviselői összeültek kormányzati szereplőkkel és a civil szféra képviselőivel, hogy felmérjék a példátlan erősségű El NiÑo hatását.

Az El NiÑo okozta időjárási jelenségek már közel egy éve tartanak. A „kisded” számlájára írhatók aszályok Közép-Amerikában és a csendes-óceáni térségben, Vietnámban és Etiópiában, míg Szomáliában és Tanzániában áradásokkal kellett szembe nézniük az ott élőknek. Az Indonéziában pusztító erdőtüzek és a trópusi viharok a Fidzsi-szigeteken szintén kapcsolatba hozhatók vele.

Mindezek oda vezettek, hogy adott régiókban nőtt az éhezés és alultápláltság (jelenleg is már mintegy 1 millió gyerek éhezik Kelet- és Dél-Afrikában), a különböző állati és növényi betegségek gyakorisága. Sokan biztos megélhetés után kutatva elhagyni kényszerültek otthonukat, akár az országot is. A szárazság miatt romlik a talaj termőképessége, fokozódik az elsivatagosodás - olvasható az ENSZ közleményében.

A mai találkozó során a szakértők figyelmeztettek, habár az El NiÑo meteorológiai csúcsán már túl van, a hőmérsékletet és a csapadékmennyiséget ezután is szélsőséges irányba befolyásolja, vagyis a további negatív következményei súlyosbodnak. Becslések szerint legalább 2,4 milliárd dollárra lenne szükség, hogy a mostani helyzetet kezeljék, ám jelenleg alig egymilliárdnyi forrás biztosított.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.