BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Törvényben osztják el a földbevételt

A kormányzati szerkezet megváltoztatásáról döntött a miniszterelnök – közölte Lázár János a kormányinfón. A jövőben a Magyar Államkincstár szervezeti átalakítását kormánybiztosként Mészáros József, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság főigazgatója látja el. A közúti és vasúti fejlesztésekkel kapcsolatos feladatok ellátására Homolya Róbertet nevezték ki – az egykori fejlesztési elnökhelyettes eddig az M4-es út építésének átalakítását koordinálta.

Ezen kívül a Bártfai-Mager Andrea, a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának (MT) külsős tagja lett a postaügyért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős kormánybiztos. Ő váltja a nyugdíjba vonuló Németh Lászlóné államtitkárt, akit a kormányfő egyébként miniszterelnöki biztossá nevezett ki. Matolcsy György ellenek kapcsán gyors intézkedést kért Kövér Lászlótól, az Országgyűlés elnökétől: Bártfai-Máger Andrea a jegybank döntéshozó testületében betöltött posztjáról ugyanis lemondott, így viszont a külsős tagok száma a belsős tagokéval lesz egyenlő (amit a jegybanktörvény nem enged). A külsős tagot a gazdasági bizottság javaslata alapján az Országgyűlés választja meg – erre elvben a következő MT-ülés előtt, vagyis július 26-ig kellene sort keríteni.

A kormány döntést hozott két új testület, a gazdasági és a stratégiai kabinet létrehozásáról. Ezek a kormány döntés-előkészítő szervezetei lesznek, feladatuk, hogy a kormányzaton belüli és azon kívüli nézeteket ütköztessék, teret adjanak a vitának és ezek alapján készítsenek javaslatot a kormány határozatára. Lázár János szerint a testületek a miniszterelnök munkáját könnyítik majd meg, és miniszterek vezetik majd ezeket – azt azonban nem mondta el, kik.

Lázár János ismertette, hogy július 31-én zárulnak véglegesen a földárverések. Összesen 334 árverés van hátra, ahol 4500 hektárt adnak még el. Eddig 40 ezer gazdának juttattak földet, összesen 200 ezer hektárt adtak el. A bevétel várhatóan 270 milliárd forint lesz, amelynek felhasználásáról a kormány törvényjavaslatot nyújt be az Országgyűlésnek, ennek keretében beszámolnak az árverésekről is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.