BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Négynapos munkahét a borsodi cégnél: imádják a dolgozók

Hazánkban akad egy cég, amelyik már kipróbálta a négynapos munkahetet, és az alkalmazottjai annyira odavannak érte, hogy jó ideje így dolgoznak - írja a Népszabadság.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyében székelő, fakerítéseket, korlátokat kizárólag kézzel készítő Nyakigláb Kft. vezetője, Kusinszki András a lapnak úgy nyilatkozott, hogy a négynapos munkahét bő két évvel ezelőtti bevezetése abszolút megérte.

A dolgozók megkérdezésével úgy döntött, hogy a hét első négy napján egy órával korábban kell kezdeni, majd egy órával később kell befejezni a munkát. Szociális, emberi és gazdasági indoka is volt a meggondolásnak, s mind helytállónak bizonyultak. Az alkalmazottak ugyanazt a munkát elvégzik, sőt, sokszor többet is egy hét alatt.

Tapasztalata szerint munkavállalói lojálisabbak, s úgy véli, nagyon nehéz lenne a Nyakiglábtól most szakembert elcsábítani. A dolgozók kipihentebbek, elégedettebbek. Nem rabszolgaként kell velük bánni, a megbecsülésük a vállalkozás számára is kifizetődő – hangsúlyozta.

Ennek ellenére sem közel, sem távol nem akad, aki követné példájukat idehaza. Ismereteik szerint nincs olyan vállalkozás, aki hasonló módon működne.

Németországban komolyan foglalkoznak ezzel a kérdéssel. Kevesebbet kellene dolgozni egy héten, cserébe viszont hosszabb ideig maradna alkalmazásban az ember. Ezzel szociális és társadalmi kérdéseket is kezelni lehetne, azaz hogy az egyre inkább elöregedő társadalmakban mit kezdünk az emberekkel a kevesebb munkalehetőség mellett - írja a Népszabadság.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.