BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Gyakorikérdéseken keresték az Iszlám Államot a terroristagyanús magyarok

Aki terrorszervezethez csatlakozna, ne nyilvános portálokon hirdesse ezt - most már megtanulta ezt két magyar férfi is.

Terrorcselekmény előkészülete bűntett gyanúja miatt előzetes letartóztatásba helyezett két férfit a Székesfehérvári Járásbíróság - közölte a Székesfehérvári Törvényszék sajtóosztálya. Nem sokkal később kiadták a bővebb közleményt is, ebből pedig kiderül: elképesztő módon amatőr volt a két gyanúsított.

A közlemény szerint a két gyanúsított ellen a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda "terrorcselekmény terrorista csoportban történő elkövetése érdekében megvalósított terrorcselekmény előkészülete" bűntett miatt indított eljárást.

Az alapos gyanú szerint a gyanúsítottak 2014 októberétől 2015 januárjáig a gyakorikerdesek.hu-n váltottak üzeneteket egymással az Iszlám Államhoz való csatlakozásról. Az egyik gyanúsított a másikat a csatlakozás módjára és leplezésére vonatkozó tanácsokkal látta el.

Egyikük 2015 januárjában Isztambulba utazott, hogy csatlakozzon a terrorszervezethez, azonban Törökországban letartóztatták és Budapestre visszatoloncolták. A másik gyanúsított szándéka is a csatlakozás volt, de erre "objektív okok miatt" nem került sor - írták.

Majd az egyik gyanúsított 2016 júliusában egy nyilvános Facebook-oldalon kommenteket helyezett el, amelyekben terrorcselekmények elkövetését helyezte kilátásba, illetve segítséget kínált az Iszlám Államhoz csatlakozni kívánó embereknek.

A nyomozási bíró az előzetes letartóztatás helyszíneként az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetet (IMEI) jelölte ki.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.