BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A kormánypárt nyerte a holland választásokat

Fölényesen győzött a Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) a szerdai hollandiai parlament választáson a szavazóhelyiségekből távozók megkérdezésén alapuló Ipsos-felmérések szerint: a liberális konzervatív kormánypárt 31 helyet nyert el a parlament 150 fős alsóházában, míg fő riválisa, a bevándorlásellenes Szabadságpárt (PVV) 19-et.

Az exit pollok szerint a kereszténydemokrata párt (CDA) és a liberális D66 is 19-19 helyet szerzett a Geert Wilders vezette PVV-hez hasonlóan, a környezetvédő Zöld Baloldal (GroenLinks) 16-ot, a szocialisták 14-et, a szociáldemokrata irányultságú Munkapárt (PvdA) kilencet, a Keresztény Unió (CU) pedig hatot.

Az Ipsos jelentése szerint a részvételi arány rendkívül magas, közel 82 százalékos volt. Mark Rutte miniszterelnök, a VVD vezetője kijelentette: "Működött az üzenetünk. A következő néhány évben is folytatni akarjuk a munkánkat, hogy Hollandia továbbra is biztonságos és stabil ország legyen." Mint mondta, azt az üzenetet kapják Európa minden részéről, hogy Hollandia megállította a populizmus rossz formáinak terjedését.

Alexander Pechtold, a D66 vezetője is üdvözölte a választás kimenetelét. "Nagyszerű eredmény született, és nem csak Hollandia számára" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy "megállították a populizmus terjedését"

Sybrand Buma, a kereszténydemokraták vezetője elmondta, nem számítottak ilyen jó eredményre. "A választás legnagyobb nyertesei között vagyunk" - szögezte le.

A Szabadságpárt kemény parlamenti ellenzéki szerepre készül, ha nem kerül be a kormánykoalícióba - mondta újságíróknak csütörtök reggel parlamenti irodája előtt Geert Wilders, a párt vezetője. "Jobban örültem volna, ha a miénk a legnagyobb párt, de több helyet szereztük, és erre büszkének kell lenni" - mondta Wilders, hozzátéve, hogy a PVV kormányon kívülről is óriási hatást gyakorolt a holland politikára.

Szakértők arról számoltak be, hogy négy párt koalíciójára lesz szükség a kormányalakításhoz, amelyhez legalább 76 képviselői helyre van szükség. A helyi sajtó értékelése szerint a VVD, a CDA és a D66 mindenképp benne lesz a kormányban, mellettük a Zöld Baloldal vagy a Munkapárt jöhet még szóba.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke üdvözölte az eredményt, amellyel szerinte a hollandok Európára szavaztak, a szélsőségesek ellenében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.