BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ezért lesz ma este zöld a Lánchíd és a Müpa

Immáron hagyomány az USA népességének körében, hogy március 17-én Szent Patrikot, Írország védőszentjét ünnepeljék. Péntek este Magyarországon is zöldbe borul a Lánchíd.

Szent Patrik Írország egyik védőszentjeként vonult be a köztudatba, halálának évfordulóját mintegy 1000 éve, március 17-én ünneplik. A jubileumot mindig komoly felvonulások kísérik az Egyesült Államokban és most már Magyarországon is, emellett a sörivás, valamint a hagyományos ételek (sózott marhahús és káposzta, pásztor pite) fogyasztása is megszokott e napon.

 

Furcsamód Szent Patrik napjáról nem kizárólag csak az írek emlékeznek meg, az Egyesült Államokban – elsősorban New York, Chicago és Scranton – is ünneplik. A Businessinsider segítségével összeszedtünk hét tényt a Szent Patrik nappal kapcsolatban.

  • Az amerikaiak 56,1 százaléka részt vesz egy Szent Patrik napi ünnepségen, azaz több mint 150 millió ember.

  • Az Egyesült Államokban 33,5 millió ember rendelkezik ír ősökkel.

  • Rekordmennyiségű, 13 millió pintnyi (kb. 22 millió liter) sör fogy ezen a napon világszerte.

  • 35 milliárd dollárt költenek az emberek ezen a napon világszerte.

  • New York-ban ezt a napot mintegy 256 éve ünneplik.

  • A zöld 45 árnyalatával festik zöldre a Chicago folyót.

  • A legnagyobb Szent Patrik napi parádét New York Cityben tartják csaknem 2 millió fő részvételével.
  • Magyarországon is zöld  lesz a Lánchíd

    A Lánchíd, a Müpa, a Tüskecsarnok, a Bank Center épülete is zöld díszkivilágítást kap pénteken este Szent Patrik napja alkalmából, amelyet vasárnap immáron hetedik alkalommal felvonulással is megünnepelnek a magyar fővárosban.

    Vasárnap a hagyományos Szent Patrik-napi felvonulással folytatódik a budapesti ír közösség fesztiválja. A gyülekezőket kora délután többek között zsonglőrök, gólyalábasok, zenészek és ír vadászkutyák is várni fogják az ötödik kerületi Szabadság téren, ahonnan 15 órakor indul el a zöldbe öltözött menet az Andrássy út érintésével a belvároson keresztült. Újdonság idén az 52 dudást felvonultató ír Prison Service Pipe Band fellépése a gyülekezés helyszínén és a menetben is.

     

    Szent Patrik

    Szent Patrik (385-461) eredetileg walesi nemesi család sarja volt, 16 éves korában azonban tengeri kalózok Észak-Írországba hurcolták, ahol rabszolgaként juhokat őrzött hat éven át. Eközben megtanulta az ír nép nyelvét és szokásait. Kiszabadulva Galliában tanult, majd I. Celesztin pápától engedélyt kapott, hogy Írországban igehirdető legyen. Rövid idő alatt csaknem az egész sziget kereszténnyé lett. Mivel ő alapította meg a működőképes kelta-ír egyházat, Írország apostolának is nevezik. Szent Patrik napja Írországban nemzeti ünnep, de szerte a világon ünneplik írek és nem írek egyaránt.

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább a címoldalra

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.