BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Koreai-konfliktus: Trump megszakíthatja nyaralását

Donald Trump amerikai elnök hétfőn minden bizonnyal visszatér Washingtonba nemrég megkezdett nyaralásáról – jelentette pénteken a Politico.

Donald Trump amerikai elnök hétfőn minden bizonnyal visszatér Washingtonba nemrég megkezdett nyaralásáról - jelentette pénteken a Politico. A lap birtokába jutott elnöki programtervezet szerint Trump hétfő reggel érkezik Washingtonba, majd onnan tovább repül New Yorkba. Érkezésének indítéka egyelőre még nem világos, az mindenesetre érdekes, hogy 17 napos nyári szünetét szakítja meg. Erre vonatkozóan egyébként a Fehér Ház sajtótitkára, Sarah Huckabee Sanders sem adott tájékoztatást.

Donald Trump amerikai elnök
Forrás: AFP

Ahogyan azt korábban megírtuk, a KCNA észak-koreai állami hírügynökség csütörtökön közölte , Phenjan augusztus közepéig elkészíti a két amerikai támaszpontnak otthont adó Guam elleni rakétatámadás tervét, ami után már csak Kim Dzsong Un észak-koreai vezető döntésétől függ, elindítják-e a támadást négy közepes hatótávolságú rakétával.

A KCNA által közölt szokatlanul részletes beszámoló az észak-koreai támadási tervről újabb állomása a Washington és Phenjan közötti kölcsönös fenyegetőzésnek, miután Donald Trump „olyan tűzzel és haraggal” fenyegette meg kedden Phenjant, „amilyet még nem látott a világ”. Angela Merkel német kancellár pénteken bírálta a szembenálló felek közötti éles hangvételt. Szerinte sem a kijelentések élességének fokozása, sem a katonai beavatkozás nem jó válasz. Inkább a békés megegyezésre való igyekezetet szorgalmazta.

Az ügyben megszólalt már több vezető politikus is, többek Merkel mellett Martin Schulz, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kancellárjelöltje is. A politikusok egyaránt békés megoldást sürgettek Észak-Kora és az Egyesült Államok konfliktusában.

Igen magas egy esetleges katonai konfliktus kockázata az észak-koreai atomprogrammal kapcsolatban – hangsúlyozta pénteken az orosz külügyminiszter. Szergej Lavrov hozzátette: Oroszország mélységesen aggódik a Washington és Phenjan által hangoztatott kölcsönös fenyegetések miatt. A külügyminiszter egy ifjúsági fórumon nyilatkozott a Vlagyimir megyében fekvő Dvorikiben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.