BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kína örül a koreai tárgyalásoknak

Kína pénteken üdvözölte, hogy Észak- és Dél-Korea a napokban magas szintű egyeztetéseket kezd a kétoldalú tárgyalások újraindításáról, és további közeledést szorgalmazott.

„Szomszédként Kína támogatja a két Korea legújabb pozitív kezdeményezéseit a feszültség enyhítésére” – mondta Keng Suang kínai külügyi szóvivő Pekingben.

Kína pozitív és építő szerepet játszott a konfliktusban, és fáradhatatlanul munkálkodott azért, hogy megoldódjanak a Koreai-félsziget problémái – tette hozzá. Peking jelezte: várja a nemzetközi közösség támogatását az ügyben.

Kim Dzsong Un, Észak-Korea elnöke
Forrás: AFP

Szöul és Phenjan legutóbb két évvel ezelőtt létesített hivatalos kapcsolatot egymással. A két Korea pénteken megegyezett, hogy január 9-én Panmindzsonban magas szintű egyeztetéseket kezd a kétoldalú tárgyalások újraindításáról.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető utasítására közép-európai idő szerint szerda reggel helyreállították a két Korea közötti kommunikációs forródrótot. Phenjan azért állította le a működését 2016 februárjában, mert így tiltakozott az ellen, hogy Dél-Korea bezárta a két ország közös ipari komplexumát.

Keng egyúttal elmondta: a pekingi kormány ígéretet tett arra, hogy a törvény szigorával sújt le azokra, akik megszegik az Észak-Koreával szembeni ENSZ-szankciókat. Dél-koreai médiaértesülések szerint Panamában, Belize-ben és más országokban bejegyzett, ám kínai vállalatok tulajdonában álló hajók olajat szállítottak Észak-Koreába. A szóvivő hangsúlyozta: Pekingnek nincs tudomása a külföldön bejegyzett hajók tevékenységéről.

Észak-Korea eddig hat kísérleti atomrobbantást hajtott végre, és rendszeresen kísérletezik legújabb ballisztikus rakétáival is, amivel rendre megsérti az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait.

Phenjan azt állítja, immár képes csapást mérni az Egyesült Államokra. Az elmúlt egy évben jelentősen fokozódott a feszültség Washington és Phenjan között, a szembenállás sokszor személyeskedéskedő nyilatkozatpárbajjá fajult Donald Trump amerikai elnök és az észak-koreai kormányzat között.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.