BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megkezdődött a szavazás Izraelben

Megkezdődött a szavazás kedden az izraeli parlamenti választásokon, amelyeket sokan az ország történetének „legcsúnyább” választásaként jellemeznek.

Benjámin Netanjahu hivatalban lévő miniszterelnök továbbra is a legnépszerűbb politikus az országban, de hosszú évek óta most van a legnehezebb helyzetben az ellene folyó több korrupciós eljárás és amiatt, hogy megjelent a politikai színen Beni Ganz volt vezérkari főnök, aki Jaír Lapid képviselővel közösen létrehozta a centrista Kék és Fehér pártszövetséget, amely a legtöbb felmérés szerint népszerűségben megközelíti a Netanjanhu vezette Likudot.

Fotó: AFP

A választásokat befolyásolhatja, hogy Donald Trump amerikai elnök március 21-én bejelentette:

az Egyesült Államok elismeri Izrael fennhatóságát a Golán-fennsík felett. Két nappal ezelőtt Netanjahu pedig Ciszjordánia annektálására tett ígéretet, ha a választások után is folytathatja a kormányzást.

A kampány során az ellenzéki Kék és Fehér a tengeralattjárók gyanús közbeszerzésének korrupciós ügyével ért el sikereket, de amikor a közvélemény-kutatók népszerűségük emelkedését jósolták, akkor az Izraelben „bűvésznek” nevezett kormányfő rendre előhúzott a kalapjából egy újabb nemzetközi sikert.

https://www.youtube.com/watch?v=gz_nhjFAfro

A Likud kíméletlen módon kampányolt, idegbetegnek és pszichiátriai esetnek próbálta bemutatni Ganzot. A Kék és Fehér viszont a rágalomhadjárattal szemben pozitív üzeneteket sulykolt: az állami bölcsődehálózat megteremtését, új kórházakat, az adók szinten tartását ígérte.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.