BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mark Esper: Washington nem akar fegyveres konfliktust Iránnal

Az amerikai miniszter arra kérte az ülésen a szövetségeseket, hogy nyilvánosan ítéljék el Teherán ellenséges magatartását.

Az Egyesült Államok nem akar fegyveres konfliktust Iránnal, azonban készen áll megvédeni a katonáit és az érdekeit a térségben

– figyelmeztetett az amerikai ügyvezető védelmi miniszter csütörtökön Brüsszelben.

„Az önuralmat hiba lenne gyengeségként értelmezni” – hangsúlyozta Mark Esper a NATO tagállamainak kétnapos védelmi miniszteri találkozója után.

Mark Esper
Fotó: AFP

A miniszter arra kérte az ülésen a szövetségeseket, hogy nyilvánosan ítéljék el Teherán ellenséges magatartását, és fontolják meg a részvételt az Iránhoz közeli, stratégiai fontosságú hajózási útvonalak biztonságának megőrzését szolgáló tervek előkészítésében és végrehajtásában. Mint mondta, a feszültséget diplomáciai úton kellene rendezni.

Az Egyesült Államok fegyveres erőinek szakszolgálatai kibernetikai támadást indítottak az elmúlt napokban Irán ellen, megtorlandó az amerikai drón lelövését. A támadásokat már hosszabb ideje tervezték.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.