BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Minden szektorban várható fennakadás

Boris Johnson brit kormányfő változatlanul megállapodásra számít az Európai Unióval, de egyelőre nem is tervez tárgyalni európai partnereivel a Brexitről.

Sem az Európai Unió, sem pedig az Egyesült Királyság nincs felkészülve a megállapodás nélküli Brexitre, és annak példa nélküli jellege miatt nem is lehet enyhíteni egyes következményeket – figyelmeztette Boris Johnson kormányát tegnap nyilvánosságra hozott jelentésében a Brit Iparszövetség (CBI). A szervezet korábban már többször hangsúlyozta, hogy a rendezett kilépés létfontosságú a brit gazdaság és a munkahelyek megőrzése szempontjából – emlékeztetett a BBC.

Forrás: AFP

A CBI szerint az Egyesült Királyság némileg jobban felkészült, mint – Írország kivételével – az EU, de ez potenciális hátrány a brit vállalatoknak, és gyengíti London pozícióját a későbbi szabadkereskedelmi megállapodás tárgyalásakor. Üzleti szempontból az Egyesült Királyság hozzáállása az úgynevezett hard Brexithez felelősségteljesebb, mint Brüsszelé, de a CBI szerint ez azt is jelenti, hogy az uniós áruk és szolgáltatások könnyebben eljutnak majd ebben az esetben a brit piachoz, mint fordítva.

Noha a vállalatok már így is milliárdokat költöttek a megállapodás nélküli kilépésre való felkészülésre, még mindig gátolják őket a homályos útmutatások és menetrendek, a költségek és a Brexit sokrétűsége

– közölte a CBI. A nagyobb vállalatoknak – különösen az olyan szabályozottan működő területeken tevékenykedőknek, mint a pénzügyi szolgáltatások – jól átgondolt terveik vannak, a kisebb vállalkozások viszont kevésbé felkészültek.

 

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.