BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Boris Johnson nem teljesen elégedett

A brit miniszterelnök szerint az ír szigeten az egységes árukereskedelmi szabályozási térség létrehozásáról szóló londoni javaslatok kompromisszumok.

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint az ír szigeten az egységes árukereskedelmi szabályozási térség létrehozásáról szóló londoni javaslatok kompromisszumok, és nem tartalmaznak mindent, amit a kormánya el szeretett volna érni. Jonhson a brit parlament alsóházában szólalt fel csütörtökön, a Brüsszelnek előző napon továbbított javaslatról beszélt, amely az ír sziget egészére és minden áruféleségre, köztük az agrárélelmiszerekre kiterjedő egységes kereskedelmi szabályozási térség kialakítását irányozza elő.

MTI/AP/Kirsty Wigglesworth

A kormányfő úgy fogalmazott, hogy a brit EU-tagság megszűnéséről (Brexit) szóló döntés még odébb van, de a tartalékmegoldást – backstop -, amelynek alapján az Egyesült Királyság egésze vámuniós viszonyrendszerben maradna az Európai Unióval – el kell vetni. Hozzátette, hogy az Európai Unió építő szellemben reagált a szerdán előterjesztett javaslataira. Elismerően beszélt London „európai barátairól”, mert elfogadták, hogy foglalkozni kell vele. A brit miniszterelnök ismét leszögezte, hogy amennyiben nem lehet tető alá hozni a megállapodást, az Egyesült Királyság október 31-én nélküle lép ki az EU-ból.

Megállapodás nélkül: NEM!

Mint ismert, a londoni alsóház – a kormányzó Konzervatív Párt számos képviselőjének támogatásával – a múlt hónap elején elfogadta azt az ellenzéki kezdeményezésű törvénytervezetet, amely megtiltja az Egyesült Királyság megállapodás nélküli, rendezetlen kilépését az Európai Unióból a Brexit október 31-i határnapján. A törvény lényege az, hogy ha október 19-ig – a Brexit szempontjából kritikus jelentőségű, október 17-18-án esedékes EU-csúcs másnapjáig – a brit parlament nem járul hozzá egy új Brexit-megállapodáshoz, és ahhoz sem, hogy a brit EU-tagság megállapodás nélkül szűnjön meg, Boris Johnson miniszterelnöknek kezdeményeznie kell az EU-nál a kilépés elhalasztását 2020. január 31-ig.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.