BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagy összeggel tartozik Minszk Moszkvának

Akut probléma a fehérorosz államadósság refinanszírozása.

A fehérorosz és az orosz diplomácia vezetői folyamatosan egyeztetnek, elképzelhető, hogy Aljakszandr Lukasenka és Vlagyimir Putyin elnök hamarosan személyesen is találkozik – mondta az InfoRádiónak Rácz András, a német külpolitikai társaság, a DGAP kutatója.

Nagyon szovjet nyelvezetű nyilatkozat hangzott el Mihail Misusztyin orosz kormányfő és a fehérorosz elnök találkozója után, rengeteg hangzatos frázisban dicsérték kettejük találkozóját, ám hogy pontosan miről tárgyaltak, az nem derült ki

– írta le a helyzetet Rácz András.

Fotó: Alexander Zemlianichenko / POOL / AFP

Hozzátette, nagyon

akut probléma a fehérorosz államadósság refinanszírozása, jelenleg egy 1 milliárd dolláros hitelről van szó,

nyilván nem csak erről beszéltek, hiszen komoly diplomáciai forgalom van a két ország között, a külügyminiszterek szerdán találkoztak, a fehérorosz védelmi miniszter pedig pénteken vizitál Moszkvában. A csütörtöki egyeztetésnek Rácz András szerint részben szerepe lehetett a későbbi elnöki csúcs részleteinek egyeztetésében.

Hiába mondja Fehéroroszország, hogy a tiltakozásokat Lengyelország, Litvánia vagy az Egyesült Államok szítja, ez alapvetően belpolitikai természetű válság. A nagyon durván elcsalt választás társadalmi reakcióját látjuk

– mondta Rácz András, aki szerint „olyan legitimációs deficittel küzd a fehérorosz elnök, hogy azt Moszkvából megoldani nem lehet, legfeljebb stabilizálni a helyzetet”.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.