BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Franciaország kész megvétózni egy kedvezőtlen megállapodást

Az ország európai ügyekért felelős minisztere szerint valós annak a veszélye, hogy az Egyesült Királyság megállapodás nélkül lép ki az Európai Unióból.

Franciaország kész megvétózni az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszerét rendező megállapodást, ha az számára kedvezőtlen kitételeket tartalmaz, főként a halászat terén – szögezte le az ország európai ügyekért felelős minisztere pénteken.

Clément Beaune az Europe 1 francia rádióadónak azt mondta: ennek eldöntése érdekében Franciaország alapos értékelésnek fog alávetni egy esetleges egyezményt. Aláhúzta: tartoznak ezzel a francia állampolgároknak, a halászoknak és más gazdasági szektorok szereplőinek.

A miniszter megjegyezte:

valós annak a veszélye, hogy az Egyesült Királyság megállapodás nélkül lép ki az Európai Unióból, és erre fel kell készülni. Ugyanakkor hisz abban, hogy a felek képesek lesznek kedvező egyezségre jutni.

Clément Beaune
Fotó: BENOIT TESSIER / POOL/AFP

Jean Castex francia miniszterelnök csütörtökön hangsúlyozta, hogy a francia halászat érdekei nem áldozhatók fel a megállapodás érdekében a kereskedelmi tárgyalások során.

Az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszerének feltételeiről zajló megbeszélések szombaton folytatódtak Londonban.

Továbbra is jelentős nézeteltérések vannak a felek között az egyenlő versenyfeltételek biztosítása és a halászat szabályozása terén.

Az idő pedig sürget, ugyanis a megállapodás nyélbe ütésére biztosított 11 hónapos átmeneti időszak december 31-én lejár. Az Egyesült Királyság 2020. január 31-én lépett ki az Európai Unióból.

Uniós források szerint Németország és az Európai Bizottság bármi áron egyezséget kötne Nagy-Britanniával. Más tagállamok – köztük a halászat helyzete miatt aggódó Franciaország, Dánia, Hollandia és Belgium – inkább lemondanának a megállapodásról, ha annak feltételei kedvezőtlennek bizonyulnának számukra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.