BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nyárra több mint négy és fél millió Pfizer-vakcina lesz elérhető Magyarországon

A Pfizerrel kötött magyar szerződés összesen 10,8 millió oltóanyagról szól.

A Pfizerrel kötött szerződésünk összesen 10,8 millió oltóanyagról szól, és mai napon már a huszadik Pfizer-szállítmány érkezik meg Magyarországra (334 ezer oltóanyag), amellyel összességében már 2,8 milliót is eléri a Pfizer által szállított oltóanyagok száma.

Ezáltal ma az országban pillanatnyilag a legtöbb vakcina a Pfizertől érkezett” – mondta Szijjártó Péter a céggel közösen megtartott sajtótájékoztatón.

A külgazdasági és külügyminiszter azt mondta, hogy Magyarországon először az oltóanyagok piaca keresletből kínálati piacra fordul át, vagyis Európában először itthon van annyi vakcina, amely minden ember beoltására elég lesz.

„A fiatalok oltásában is nagy szerepet szánunk a Pfizernek, ezért

a megfelelő készleteket tartalékolunk arra, hogy a 16 és 18 év közöttieket be tudjuk oltani, és várjuk a tudományos álláspontokat a 16 évnél fiatalabbak esetleges beoltásának lehetőségéről”

– tette hozzá.

Fotó: Kovács Tamás / MTI

Vereckei Péter, a Pfizer Hungary ügyvezető igazgatója elmondta, hogy

az Európai Bizottsággal és az európai kormányokkal kötött szerződések értelmében mintegy 600 millió adag oltóanyag lett lekötve.

A cég vállalta, hogy felpörgetik az oltóanyagok szállítását az Európai Unióba, ezért

a második negyedév során Magyarországra összesen 4,6 millió vakcina érkezhet.

Májusban közel 1,3 millió, júniusban pedig további 2,2 millió vakcinát szállít le a cég Magyarországra. Az ügyvezető igazgató hozzátette, hogy az újabb adag dózisok megérkezésével – ha a kutatások is alátámasztják – már a 16 év alatti korosztály vakcinációja is megkezdődhet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.