BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ukrajnában súlyosbodik a helyzet, Horvátország az oltásra esküszik

Járványadatok a szomszédos országokból.

Tovább súlyosbodott Ukrajnában a koronavírus-járvány, már csak két régió, Kárpátalja és az ország középső részében lévő Kirovohrad megye maradt a legenyhébb kockázatú, sárga besorolásban – számolt be pénteken az egészségügyi minisztérium által közölt adatokra hivatkozva az Ukrajinszka Pravda hírportál. 

Jelenleg a huszonnégyből nyolc megye van hivatalosan a legsúlyosabb, vörös kategóriában, a többi az eggyel enyhébb narancsban. Szombattól azonban még további hét megye kerül át a vörös besorolásba, a főváros, Kijev pedig hétfőtől. A kijevi városvezetés későbbi pontosítása szerint a fővárosi közösségi közlekedést azok vehetik hétfőtől igénybe, akik a koronavírus elleni védőoltásnak legalább az első adagját felvették, vagyis nem követelik meg ehhez a teljes védettséget. Továbbá lehet utazni 72 óránál nem régebbi PCR-, illetve antitestszűrési teszttel, vagy igazolással arról, hogy nemrég gyógyultak fel a betegségből. A dokumentumok meglétét a rendőrök szúrópróbaszerűen fogják ellenőrizni a közösségi közlekedési eszközökön, és pénzbírságot rónak ki a jogosulatlanul utazókra.

Fotó: Shutterstock

Az egészségügyi tárca adatai szerint az országban a megbetegedési arány átlagosan most százezer lakosra 703 fő, míg a megengedett mérték 75 lenne ugyanennyi lakosra vetítve. A legmagasabb az előfordulási arány a déli Herszon megyében, ahol százezer lakosra 1343 beteg jut. 

Olekszij Danyilov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára egy tévéműsorban azt mondta, lelepleztek egy orosz hálózatot, amely az interneten – közösségi oldalakon és üzenetküldő portálokon keresztül – az ukrán lakosságot a védőoltások felvétele ellen agitálta. Kiemelte, ugyanez a hálózat Oroszországban épp ellenkezőleg, az oltás felvételére ösztönzött. Azt hangoztatta, a Moszkvához hű ukrán ortodox egyház úgyszintén oltásellenes kampányt folytat. Danyilov azt jósolta, hogy novemberben az elhunytak napi száma elérheti az ezret Ukrajnában. Szerinte ezen csak a beoltottak számának gyors növekedése változtathat kedvező irányba. 

Ukrajnában két egymást követő napon döntötte meg a járvány kitörése óta az eddig mért csúcsot az új betegek száma: péntekre 26 870 esettel, 2 878 674-re nőtt az újonnan azonosított fertőzötteké. 

Az elhunytak száma 648-cal, 66 852-re, az aktív betegeké pedig csaknem 16 500-zal, 390 327-re emelkedett. 

Napról napra fertőzöttségi rekordokat dönt Ausztria

A legfrissebb adatok szerint valamely oltás mindkét dózisát eddig 7 292 521-en adatták be maguknak a mintegy 42 millió lakosú Ukrajnában, további 2 497 759-en pedig még csak az első adagot kapták meg. Csütörtökön 289 241 embert oltottak be.

Eközben Horvátországban a 65 évnél idősebb állampolgárok oltásával gyorsítják fel az oltási kampányt – jelentette be Vili Beroš egészségügyi miniszter a válságstáb pénteki sajtótájékoztatóján. 

A tárcavezető kiemelte: a 80 évnél idősebbek 40, a 65 évnél idősebb állampolgárok 31 százaléka nincs beoltva, ez mintegy 267 ezer ember. Horvátországban az elmúlt egy hétben tízhavi csúcsot döntött a napi új fertőzöttek száma, és ennek hatására valamelyest nőtt az oltakozási hajlandóság is. 

Davor Božinović belügyminiszter, a válságstáb vezetője újságírói kérdésre válaszolva, miszerint gondolkodnak-e teljes lezárásban, azt válaszolta: bár az valóban megállíthatná a járvány terjedését, de eszük ágában sincs. Hozzáfűzte, hogy csakis a védőoltás enyhíthet a járvány súlyosságán.

Fotó: Shutterstock

Az elmúlt 24 órában 4392 új fertőzést azonosítottak az országban, ez a negyedik nap, hogy négyezer fölé emelkedett a napi új esetek száma. A vírus okozta Covid–19 betegségben 26-an haltak meg. Kórházban 1311 beteget ápolnak, közülük 171-en vannak lélegeztetőgépen. 

A valamivel több mint négymillió lelket számláló Horvátországban eddig 1 903 995-en kaptak védőoltást – a jogosultak 46, a felnőtt lakosság 56 százaléka –, közülük 1 791 056-an már a második adagot is felvették. 

A szomszédos Szlovéniában péntekre 2510 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak. A Covid–19 szövődményei miatt hét beteg halt meg. A koronavírusos betegek közül 558-an vannak kórházban, 134-en intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 187 470-en kaptak védőoltást, közülük 1 117 780-an már a második adagot is felvették. Ez az oltásra jogosult lakosság 56, illetve 53 százaléka. 

Ljubljana – Zágrábbal ellentétben – nem zárja ki annak lehetőségét, hogy a romló a járványhelyzet miatt újra lezárásokat rendel el. Janez Poklukar egészségügyi miniszter szerint ez akkor következhet be, ha az intenzív osztályon kezelt betegek száma 160-180-ra emelkedik.

A hazai járványadatok itt olvashatók.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.