BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bajorországban is korlátozó intézkedések várnak az oltatlanokra

A bevezetett 2G-szabály szerint csak a védőoltással rendelkezők tartózkodhatnak zárt közösségi térben.

A közösségi terekben csak az oltottak tartózkodhatnak

Szászország és Berlin után keddtől az egyik legnagyobb német tartományban, Bajorországban is kitiltották az új típusú koronavírus okozta betegségtől védőoltással nem rendelkezőket a közösségi élet legtöbb területéről a vírus egyre gyorsabb terjedése miatt. A bevezetett 2G-szabály előírja, hogy csak a védőoltással rendelkezők és a fertőzésen igazoltan átesettek tartózkodhatnak zárt közösségi térben, az oltatlanok friss negatív vírusteszt birtokában sem.

Ez az előírás érvényes keddtől a vendéglátásban és az idegenforgalomban. A szabály a gyakorlatban azt jelenti, hogy kitiltják az oltatlanokat a vendéglőkből és a szállodákból.

A tizenkét év alatti gyermekek mentesülnek a korlátozás alól. 

Ugyancsak keddtől érvényes az a szabály, hogy FFP2 minősítésű maszkot kell viselni mindenütt, ahol a 2G-szabályt alkalmazzák, kivéve, ha be lehet tartani a legalább másfél méteres távolságot. 

Az éttermeket csak az oltottak és a fertőzésen átesettek látogathatják     Fotó: FRANK HOERMANN / SVEN SIMON

Bajorország a negyedik hullámot leginkább megszenvedő német tartományok közé tartozik. A keddi adatok szerint öt olyan járás is van, ahol ezer fölé emelkedett az úgynevezett hétnapi fertőzésgyakoriság, azaz

az utóbbi hét napon százezer lakosonként ezernél is többen kapták el a vírust.

A 3G-szabályt a munkahelyeken is kell alkalmazni

A következő szövetségi kormány megalakítására készülő pártok – a szociáldemokraták (SPD, a Zöldek és a liberálisok (FDP) – egy sor új intézkedésre készülnek. Ezek alapja, hogy egész ágazatok működését megbénító általános lezárásokat nem rendelhetnek el a védekezésért felelős tartományi kormányok, az oltatlanok szabadságát viszont a 2G-szabály révén nagymértékben korlátozhatják. 

A 2G-szabály enyhébb változata a 3G-szabály, amely szerint az oltatlanok is tartózkodhatnak zárt közösségi térben, ha rendelkeznek friss negatív lelettel. A tervezett új rendszerben a 3G-szabályt kötelezően alkalmazni kell majd a munkahelyeken, vagyis 

az oltatlanok csak akkor jelenhetnek meg a munkahelyükön, ha 24 óránál nem régebbi negatív vírustesztletetet mutatnak fel. 

Ausztria is kemény intézkedéseket vezetett be az oltatlanokra vonatkozóan. Az osztrák korlátozás értelmében azok, akik nincsenek beoltva, kizárólag munkába és orvoshoz mehetnek, továbbá élelmiszer-beszerzés miatt hagyhatják el az otthonukat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.