BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csak a harminc felettieknek ajánlják a Modernát Franciaországban

Egy hétfői tanulmány szerint az esetek elenyésző százalékában a vakcinához köthetően alakult ki szívizomgyulladás a betegeknél.

A francia közegészségügyi hatóság a 30 év alattiak oltásához a Moderna vakcinája helyett a Pfizer készítményét ajánlja, mert előbbi esetében magasabb a szívügyi problémák kialakulásának kockázata, írja a Reuters.

A közegészségügyi hatóság (Haute Autorite de Sante, HAS) nem engedélyezhet vagy tilthat gyógyszereket, sokkal inkább a francia egészségügyi szektor tanácsadójaként jár el. A Moderna oltás kockázataira egy hétfőn közzétett franciaországi tanulmány figyelmeztet, de a korábbi adatok is azt mutatták, hogy az esetek elenyésző százalékában a vakcinához köthetően alakult ki szívizomgyulladás a betegeknél. 

Korábban a Pfizer vakcinája kapcsán is felmerült, hogy szívizomgyulladást okozhat a harminc év alattiaknál, de a hatóság szerint a Moderna vakcinájánál ennek veszélye csaknem ötszörös a Pfizerhez képest.

Fotó: Hans Lucas via AFP

A franciaországi ajánlás azután érkezett, hogy az illetékes szervek számos más országban, például Kanadában, Finnországban és Svédországban is aggályokat fogalmaztak meg a Moderna által gyártott Spikevax injekcióval kapcsolatban.

Az Európai Gyógyszerügynökség múlt hónapban hagyta jóvá a Moderna harmadik vakcináját a 18 év felettiek körében azzal, hogy a második és a harmadik adag között legalább hat hónapnak kell eltelnie. Szerintük mindkét szóban forgó vakcina esetén túlsúlyban vannak az előnyök a kockázatokkal szemben.

A francia hatóság ajánlása az üggyel kapcsolatos további kutatásokig érvényes. Ugyanakkor a 30 év felettieknek kifejezetten javasolták a Modernát, mert az szerintük kicsivel hatékonyabb a versenytársainál. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.