BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Immunológus: nem ördögtől való a kötelező oltás

A koronavírus delta variánsának van egy mutánsa, ami még jobban terjed – mondta Erdei Anna.

Aki márciusban megkapta a koronavírus elleni védőoltás mindkét adagját és azóta nem vette fel a harmadik dózisát, már elvesztette védettségét – nyilatkozta az ATV-ben Erdei Anna immunológus, aki szerint nem állunk jól az oltásokat tekintve: a 60 százalékos átoltottság ugyanis már jóval kevesebb, hiszen lejárnak az oltások 4-6 hónap alatt.

A szakember szerint a kutatókat is meglepte, hogy másképp alakult a negyedik hullám, mint amire számítottak, az okokat pedig egyelőre keresik.

Fotó: Shutterstock

Azt tudjuk, hogy már a deltának van egy variánsa, ami még jobban terjed, mint a delta

– mondta.

Erdei Anna hozzátette: nem tartja ördögtől valónak az koronavírus elleni oltás kötelezővé tételét, miután a gyerekkori oltásokat is elfogadják az emberek.

Ezért nem fertőz meg egyeseket a koronavírus

A felfedezés a vakcinák új nemzedékének kifejlesztése felé nyithat utat.

Életet ment az oltás

Cáfolhatatlan kutatási eredményekkel tudjuk bizonyítani, hogy az oltás rendkívül fontos, életet ment – mondta egy Facebook-oldalára feltöltött videóban Kásler Miklós.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője kifejtette, hogy Magyarországon használt vakcinák 69 és 88 százalék közötti védelmet biztosítottak a vírussal szemben. A halálozás és a betegség súlyos lefolyását pedig átlagosan 88 és 98 százalék közötti mértékben előzték meg az oltóanyagok.

  • Az mRNS alapú vakcinák esetében, mint a Pfizer és a Moderna az ellenanyagszint emelkedése gyors, viszont gyors a csökkenése is.
  • Az Astrazeneca második oltása után az ellenanyagszint csökken, amiből az következik, hogy az Astrazeneca-val való további oltást elvégezni nem célszerű.
  • A Sinopharm vakcinával történt átoltás szélesebb spektrumú védelmet biztosít, mint az összes többi vakcina, ugyanis itt a vírus összes fehérjéje ellen kialakul az immunitás nem csak a tüskefehérje ellen ami közben mutálódik.

A teljes immunitás vizsgálata során bebizonyosodott, hogy az idő múlásával minden életkorcsoportban jelentősen csökken az immunválasz ezért mindenképpen fontos a harmadik oltás felvétele - tette hozzá a miniszer.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.